Crucea Bobotezei salvată şi în acest an din apa Gilortului

419
DSC05753Locuitorii satului Bălceşti, comuna Bengeşti-Ciocadia, ajung în atenţia oamenilor din alte localităţi printr-o tradiţie veche pe care o păstrează din generaţie în generaţie. La fiecare început de an, în ziua de Bobotează, există obiceiul ca toată suflarea din Bălceşti să se adune dis-de-dimineaţă pe malul Gilortului, pentru a salva Sfânta Cruce din apele reci ale râului.

Scosul crucii din apă este o îndatorire ce revine bărbaţilor, în special celor mai tineri, deoarece se presupune că aceştia au rezistenţa fizică de a înfrunta gerul cumplit de afară, care mai este denumit şi “gerul Bobotezei”.
Aşa s-a întâmplat şi ieri, când peste o sută de săteni au venit pe DSC05751malul Gilortului pentru a asista slujba de slobozire a apelor. Conform tradiţiei, la final, preotul a aruncat crucea în râu. Doi tineri au fost mai curajoşi şi au intrat în apa rece pentru a salva obiectul bisericesc.
De data aceasta norocosul a fost Daniel Buşu, în vârstă de 29 de ani. Cu toate că frigul şi umezeala îi ajunseseră până la oase, acesta înapoia crucea preotului plin de mândrie.DSC05762 Daniel este tatăl unui băieţel de doi ani . “O să fie mândru de mine fiul meu! Nu ştie că am sărit după cruce. Din banii pe care i-am luat o să îi cumpăr ceva bun. Am vrut să sar şi anul trecut după cruce, însă m-am răzgândit chiar înainte de a o arunca preotul. Acum m-am hotărât pe loc. Este bine să salvezi crucea, pentru că ai mai mult noroc, te fereşte Dumnezeu de rele şi de boală”, a mai spus tânărul.
Oamenii locului sunt convinşi de faptul că salvarea crucii le va aduce bunăstare şi îi va apăra de toate spiritele rele. Mai există încă o vorbă lasată din strămoşi: bărbatul care va salva obiectul sfinţit, va fi ocolit de orice fel de boală şi va avea parte de bunăstare tot anul. Aducerea Sfintei Cruci la malul Gilortului are loc în cadrul unei procesiuni. Oamenii vin cu lumânări aprinse şi buchete de busuioc, asistând în tăcere la slujba de sfinţire a apei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here