Cronica plastică la expoziţia Imolei Popescu-Feldberg – “GOING or COMING !…”

358

Pentru prima oară în ţara natală cu o amplă expoziţie de pictură, Imola Popescu Feldberg soseşte în luna mai a acestui an, fidelă stilului propriu : după 15 ani de existenţă în Africa de Sud, Imola va cobori din avion cu un singur bagaj, lucrările ce s-au născut acolo în spaţiul acela pe care nu-l căutase dar, unde trebuia să existe pentru a se înţelege pe sine.

Cine este Imola Popescu Felberg? Artista cu un bogat palmares al designerului vestimentar de excepţie care, prin colecţiile seriale prezentate aici va lasă impresii de neuitat. Inconfundabile prin concept – croiala si imprimeuri manuale al căror „parfum” coboară dintr-o combinaţie incredibila a fastului bizantin si cazual-ul secolului XX – vesmintele propuse au fost remarcabile lăsând amintiri de neşters . Lejeritatea, eleganta si amprenta lor speciala a propus la vremea respectiva o noutate absoluta calităţile fiindu-le rapid identificate astfel încât, University Museum din Kent, Ohio va face o achiziţie semnificativă.
Integrarea artistei în spaţiul african a devenit, probabil, rezultatul unor trăiri personale derivate din frustrările instalate in timp. Curiozitatea si umorul cu care Imola a venit sub soare aveau sa investigheze, cu mare blândeţe umană, lumea cea atât de noua care îşi oferă sentimentele precum florile si fructele naturii; este lumea pe care si-a dorit-o pentru a se elibera de ipocrizie şi măşti, măşti, prea multe şi imbecile măşti ale unei prea aşteptate degeaba societăţi.
Legătura mea cu România nu a încetat nici o clipa; ea este organica, parte nu atât din mine, ci din felul în care toate lucrurile sunt aşezate într-o mişcare permanentă.
Întâlnirea cu spaţiul african al compoziţiei precum si cu sistemul de utilizare al culorilor semnifica percepţia unor alte coduri plastice si umane. Descifrarea acestora intr-o ambianta a decorativului care ii era atat de proprie a produs surprize intr-un compartiment emotional pe care-l crezuse compromis demult: candoarea si adevarul simplu al vietii si al mortii intre ele nefiind decat o derulare de miracole; simple! atat de monumentale insa !
Expozitia aceasta si toate celalte care ar urma este doar o intamplare fireasca ce leaga episoadele unei vieti pe care eu insumi le inteleg cu greu dar le accept ca pe minuni de care nu trebuie decat sa ma bucur. Ca orice artist, a trebuit sa parcurg drumul meu, caci asa suntem noi, incapatanati – ca doar puteam sa invat de la Brancusi, usor si repede, dar iaca nu am invatat de la el ci a trebuit sa plec la capatul celalalt al lumii sa imi gasesc profesorii. Am descoperit in Africa libertatea de a simti si de a fi intr-o societate in care aceasta libertate face parte din cultura si traditie intr-un fel care continua marea natura care cuprinde toate cele – adica regulile sunt, si ele se respecta – dar cumva regulile devin suport in loc sa devina limite.
Imola Popescu Feldberg va fi prezenta cu prima sa expozitie de pictura ce are loc la Targu-Jiu – si se deschide in cadrul Festivalului International de literatura „Tudor Arghezi”. Luand din ambele traditii ceea ce se completeaza armonios, incerc sa ma fac punte intre doua culturi si descopar cu surpriza ca nu este de loc greu sa gasesc malurile cele doua. Sufletul meu e in Romania, inima mea e in Botswana, spiritul meu e liber.
„Malurile celor doua culturi” – se leaga prin arcuirea unui suprarealism de meditatie in care, simbolurile construite puternic transmit realitatea individuala, de a fi permanent intre viata, moarte si miracole.
Alice Dinculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here