Croitoru: „România ar fi intrat în faliment fără creditul de la FMI”

385

lucian-croitoru“Economia României nu poate creşte fără capital extern şi ar fi intrat în faliment în lipsa împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional (FMI)”, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

“Din nefericire, România nu e în stare să producă destule economii în interior pentru a asigura o creştere în jurul potenţialului. Fără capitalurile din exterior, România ar creşte semnificativ sub potenţial”, a spus Croitoru, la dezbaterea “România 2010: constrângerile economico-financiare şi imperativele sociale”. El a menţionat că soluţia ar fi realizarea de reforme, dar în ultimii 20 de ani birocraţia s-a opus acestor reforme. Amânarea reformelor a condus la recesiune sau încetinirea creşterii economice, a adăugat Croitoru.

Totodată, consilierul guvernatorului BNR a arătat că în decursul ultimilor 20 de ani România a încheiat mai multe acorduri, care aveau rolul de a atrage credibilitatea necesară, însă acestea au fost întrerupte în numele “comandamentelor sociale” din momentul în care reformele care trebuiau aplicate deveneau dureroase. Croitoru a conchis că principala problemă a României în ultimii 20 de ani a fost nerezolvarea problemelor, comparând acest fenomen cu alergatul în jurul cozii. România a încheiat în martie anul trecut un acord de finanţare externă cu UE, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Daniela SCAFEŞ

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here