Criza trimite spre linie moartă sistemul energetic, Complexurile Turceni şi Rovinari cu profituri extrem de mici

652

9078853Profiturile complexurilor energetice din Gorj au scăzut dramatic după prima jumătate a anului. Acest lucru se datorează faptului că ambele mari unităţi energetice de la Turceni şi Rovinari, au terminat primele şase luni cu un profit foarte mic, scăderile fiind dramatice atât pe fondul recesiunii cât şi al managementului defectuos.
Complexul Energetic Rovinari, se înscrie perfect în acest trend descendent. Producătorul de stat de energie electrică şi termică a avut în primul semestru al anului un profit net de 2,18 milioane de lei, în scădere cu 95% faţă de perioada similară a lui 2008, când a înregistrat 43,94 milioane de lei.

Chiar dacă se motivează realizarea unor investiţii de modernizare şi de aliniere la standardele de mediu, unitatea a avut şi un management defectuos, lucru subliniat de majoritatea politicienilor din judeţ.

De altfel, în primul semestru din 2009, Rovinari a produs 2.581.378 MWh, faţă de 2.759.527 MWh produşi în primul semestru din 2008, ceea ce reprezintă o scădere de 6,4%. Cantitatea de lignit extrasă în prima jumătate de an a fost de 2.877.856 de tone, în creştere cu 5,5% faţă de cantitatea extrasă în primele şase luni ale anului trecut, de 2.726.567 de tone. CE Rovinari a accesat, de curând, un împrumut de 100 milioane de lei de la CEC Bank, care va creşte datoria totală a companiei la circa 100 milioane de euro.
Manţog un director „defectuos”
Într-o situaţie asemănătoare se află şi CE Turceni. Profitul net al Complexului Energetic Turceni, cea mai mare termocentrală din ţară, s-a redus în primele şase luni de aproape cinci ori, la 18 milioane de lei, comparativ cu 87 de milioane de lei înregistraţi în perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a reducerii vânzărilor, dar şi a constituirii provizioanelor pentru certificatele de emisii de dioxid de carbon. Şi la CE Turceni se discută despre acelaşi management defectuos datorat în special conducerii, adică lui Ionel Manţog şi lui Eugen Tunaru, cel care i-a luat locul după demisia forţată a democrat-liberalului, în urmă cu câteva luni.
Doina TURDĂŞAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here