Criză de sânge

314

transfuzii sange (3)Tot mai puţini gorjeni aleg să doneze sânge pentru cei care au nevoie. Aşa se face că puţin peste 300 de persoane au trecut, în ultima lună, pragul Centrului de Transfuzii Sanguine din Târgu-Jiu, ceea ce este insuficient pentru cererea de sânge.

Vineri doar 14 persoane au mers să doneze sânge, deşi ideal ar fi ca, zilnic, să fie circa 25 de donări. Potrivit Mariei Cazan, directorul Centrului de Transfuzii din Târgu-Jiu, pentru ca banca de sânge să funcţioneze la capacitate normală ar trebui ca, lunar, aproximativ 400 de donatori să calce pragul centrului. Acest lucru nu se mai întâmplă, însă, de circa două luni. „Nu putem spune că stăm foarte bine în ceea ce priveşte numărul de donatori nici în luna aprilie şi nici în această lună nu vom ajunge la cele 400 de persoane”, a declarat Maria Cazan.

Grupele negative, mai rare

transfuzii sangePotrivit reprezentanţilor Centrului de Transfuzii Sanguine din Târgu-Jiu, mai nou există încă un fenomen printre cei care vor să doneze şi anume faptul că aceştia se prezintă la donare fie cu diferite boli, fie obosiţi sau în imposibilitatea de a dona din diferite motive. „Vin donatori cu anumite probleme, donatorii care vin direct din tură de noapte, sau donatorii noştri obişnuiţi pe care nu îi putem primi înainte de termen, donatori cu tensiune mică sau alte asemenea. Unii chiar se supără că nu îi primim, dar avem şi noi anumite condiţii. Vrem să facem un bine primitorilor, dar nu făcând un rău celor transfuzii sange 4care vor să doneze”, a mai spus Cazan. Alte probleme cu care se confruntă angajaţii centrului de transfuzii se referă la deficitul de sânge din anumite grupe. „Nu putem spune că stăm chiar foarte prost, dar la grupele negative avem, într-adevăr, un deficit. De asemenea, cea mai puţin căutată este plasma, stocurile pe care le avem fiind mai mult decât suficiente”, a mai spus directorul Centrului de Transfuzii. Potrivit directorului centrului, medicul Maria Cazan, nu se mai merge pe ideea donatorului universal sau a primitorului universal, transfuziile fiind realizate de la donatori la primitorii cu aceeaşi grupă de sânge. Acest lucru face ca unele eprubete să stea mai mult în banca de sânge a instituţiei decât altele, unele grupe fiind mai căutate.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here