Creşterea accizelor la tutun a plasat inflaţia între 4,6% şi 5% în septembrie

477
tigariInflaţia anuală s-a plasat între 4,6 şi 5% în septembrie, de la 4,96% în august, în condiţiile creşterii accizelor la tutun şi deprecierii leului comparativ cu luna anterioară, efecte contrabalansate de evoluţia favorabilă a preţurilor alimentelor, susţin analiştii economici, citaţi de NewsIn.

„Estimăm că preţurile de consum au crescut cu 0,2% în septembrie comparativ cu august, rata anuală a inflaţiei ajungând la 4,7%. Principalii factori determinanţi au fost creşterea accizelor la tutun şi creşterea cursului de schimb. O contribuţie favorabilă vom vedea probabil pe partea de preţuri alimentare”, a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. Totodată, economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, a spus că rata inflaţiei va intra în această toamnă în coridorul ţintit de banca centrală, în condiţiile contracţiei puternice a cererii agregate. Anghel estimează o rată lunară a inflaţiei între 0,1 şi 0,3%, care plasează inflaţia anuală în septembrie la 4,6-4,8%.
„Tendinţa dezinflaţionistă va continua. Fără majorări de TVA în 2010, inflaţia va putea atinge nivelul minim al ultimilor 20 de ani”, a adaugat Anghel.
Pe de altă parte, faptul că în 2009 preţurile administrate au rămas în general nemodificate sugerează faptul că rezistenţa inflaţiei este determinată de rigiditatea structurală a ofertei de bunuri şi servicii. Economistul senior al ING Bank România, Nicolae Alexandru Chidesciuc, estimează o creştere a preţurilor de consum cu 0,2% în septembrie faţă de august, inflaţia anuală situându-se la 4,8%. „Având în vedere evoluţia înregistrată de inflaţie în regiune, există posibilitatea ca inflaţia să se plaseze chiar sub 4,8% în septembrie”, a precizat Chidesciuc.
Pe de altă parte, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, consideră că inflaţia lunară a fost de 0,4% în septembrie comparativ cu august, rata anuală plasându-se la 5%, nivel similar celui din luna anterioară.
„În primul rând contribuie creşterea accizelor la tutun, compensată parţial de scăderea preţurilor combustibililor. La alimente vom avea o evoluţie similară celei din august”, a spus Pal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here