Credincioşii gorjeni, în număr mare la biserici, de Sfântul Ilie

406

_MG_0508Creştinii ortodocşi l-au sărbătorit ieri pe Sfântul Ilie, cunoscut ca cel care stăpâneşte fulgerele şi ploile. Credincioşii gorjeni au venit la bisericile din municipiu încă de la primele ore ale dimineţii pentru a se ruga şi a aprinde o lumânare.

Ieri, pe 20 iulie, creştinii ortodocşi au prăznuit ridicarea la cer a Sfântului Ilie Tesviteanul. Marele Prooroc a fost un apărător înflăcărat al credinţei în Dumnezeul revelat profeţilor Vechiului Testament. Sute de credincioşi au venit la bisericile din municipiu pentru a sărbătorii ridicarea la cer a Sfântului Ilie şi pentru a se ruga. „Am venit pentru că eu cred în Dumnezeu şi în Sfântul Ilie. Cumpăr lumânări de aici (n.r. biserică) şi atunci când fulgeră le aprind pentru a ne feri Sfântul de rele. Eu aşa am învăţat de la mama mea şi ţin cont de asta”, a spus Ioana, una dintre credincioasele venite la Liturghie. În tradiţia populară, Sfântul Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor si a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat. Oamenii cred că atunci când se întâmplă fenomene meteorologice spectaculoase, Ilie de fapt traversează cerul cu căruţa lui de foc, pentru a ne ocroti. El este mereu în slujba binelui.

Tradiţii şi obiceiuri

Tradiţia spune că în data de 20 iulie se mănâncă mere, mărul fiind pomul mult iubit de Sfântul Ilie. Dar întâi merele se culeg şi se duc la biserică să fie sfinţite, iar la sfârşitul slujbei se dau de pomană copiilor. În popor, se crede că pe lumea cealaltă, aceste mere vor deveni de aur. Nu este îngăduit să se mănânce mere înainte de 20 iulie deoarece Sfântul Ilie se supără, se înfurie şi va arunca cu grindină pe pământurile celor ce au păcătuit astfel. Mitul legendarului Sântilie aduce cu sine şi numeroase superstiţii în credinţa populară, obiceiuri de la care nici astăzi bătrânii din Gorj nu le-au uitat. Zeu al focului, Sfântul Ilie pedepseşte cu grindină şi trăzneşte pe cei care lucrează în această zi. Bătrânii gorjeni spun că în dimineaţa de 20 iulie se aduce busuioc sfinţit de la biserică şi se culeg flori de câmp. Oamenii le aşează la icoane şi se lasă la uscat. Despre busuioc se crede că cenuşa lui poate vindeca rănile copiilor. Se mai spune că dacă ziua de Sântilie te găseşte acasă şi porneşte furtuna, asigură-te că geamurile şi uşile casei să fie bine închise, pentru a nu intra în casă forţele necurate. Se mai spune că dacă sunt tunete de Sfântul Ilie, alunele şi merele vor fi viermănoase. Dacă plouă de Sfântul Ilie, ploaia nu va înceta vreme de 20 de zile. Nu este bine să porneşti la drum în ziua de Sfântul Ilie. Se mai crede că paloşul Sfântului Ilie are un tăiş din aur şi celălalt din argint. Atunci când îşi foloseşte tăişul de aur, aduce mană, când loveşte cu cel de argint, aduce grindină.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here