Creaţii ale meşterilor populari, dulciuri, podoabe de Crăciun şi nuieluşe, la Târgul de Moş Nicolae

834

De Ziua Naţională a României, la Târgu-Jiu s-a deschis şi o nouă ediţie a Târgului de Moş Nicolae, manifestare organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj în ideea de a le oferi celor aflaţi în căutarea unui cadou pentru cei dragi posibilitatea de a găsi tot ce-şi doresc, de la costume populare şi opinci, la miere, turtă dulce sau podoabe de Crăciun.

Targ Mos Nicolae10Toţi cei aflaţi în căutarea unui dar de sărbători pentru cei dragi sunt invitaţi să treacă zilele acestea şi pe la Târgul de Moş Nicolae, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Aici vor găsi o gamă diverse de produse pe care le-ar putea dărui celor dragi, fie că este vorba de creaţii ale meşterilor populari, fie că este vorba de o nuieluşă. „Este a V-a ediţie a Târgului de Moş Nicolae. Este un târg mai special; nu este în mod obligatoriu un târg al meşteşugarilor în integralitatea sa.

Targ Mos Nicolae110L-am vrut ca să fie un târg pentru cadouri, pentru ca toţi cei care în perioada asta au copii sau au plăcerea de a face cadouri cuiva drag să găsească în târgul nostru tot ceea ce îi interesează, de la elemente de ceramică, pielărie, cusături, ţesături, podoabe de Crăciun şi aşa mai departe”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

Targ Mos Nicolae1110Anul acesta, târgul numără aproximativ 30 de participanţi, din Gorj şi alte zece judeţe ale ţării. Numărul mare de solicitări de participare i-a surprins chiar şi pe organizatori. „Sunt foarte fericit că au venit foarte mulţi meşteri; trebuie să ţinem cont că în fiecare oraş din ţară se desfăşoară astfel de târguri de Moş Nicolae sau târguri de Crăciun.

Targ Mos Nicolae11110Au venit foarte mulţi meşteri. Ne-a fost cam greu pentru că deja căsuţele sunt puţine faţă de cererile pe care le avem. Foarte multă lume e interesată de acest târg; ne bucurăm din suflet şi sperăm ca şi anul viitor, când vom organiza acest târg de Moş Nicolae, să avem mulţi clienţi pentru meşterii noştri, pentru oamenii care fac suveniruri de Crăciun, de Moş Nicolae şi aşa mai departe. (…)

Targ Mos Nicolae1111110Avem o mare diversitate de produse, de la tradiţionalele ii populare la miere, alviţă, turtă dulce, sculptură pictură, icoane, deci cam tot ce şi-ar dori omul poate să găsească în acest târg de Moş Nicolae.  Avem în jur de 30 de participanţi, este un număr mare. Noi am zis că anul acesta chemăm mai puţini, dar solicitările fiind foarte mari ne-a părut rău să refuzăm.

Targ Mos Nicolae1111111110Trebuie reţinut faptul că CJCPCT Gorj asigură cazarea gratis la aceşti oameni, dar şi spaţiul în care îşi depozitează marfa, ceea ce, zic eu, e un lucru foarte bun, un lucru care îi încurajează pe aceşti oameni să mai facă ceea ce fac, să creadă că lumea nu i-a uitat şi că se vor întoarce la artă şi tradiţia adevărată”, a declarat Pompiliu Ciolacu, directorul târgului.

Targ Mos Nicolae11111111110Târgul de Moş Nicolae se va închide vineri, pe 4 decembrie. Urmează ca apoi să se deschidă însă Târgul de Crăciun.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here