Cotrună s-a trezit cu un protest spontan al îngrijitoarelor de la Vădeni

424

Zeci de persoane, care au probleme neuropsihiatrice și sunt internate la un centru de specialitate din zona de nord a municipiului, au primit, ieri dimineață, minimul de îngrijire necesară, după ce angajatele care trebuiau să se ocupe de ei au declanșat o grevă spontană. Salariile mici, sub minimul pe economie, dar și lipsa materialelor de îngrijire le-au făcut pe angajatele respective să oprească lucrul și să solicite o întâlnire cu șeful DGASPC Gorj, Dumitru Cotrună, pentru a-și cere drepturile.

Complexul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți Bîlteni, mutat cu ani de zile în urmă la Vădeni, are cazate aproape 200 de persoane cu probleme care necesită îngrijire medicală. Ieri dimineață doar câteva asistente au rămas să se ocupe de soarta lor, restul, vreo 20, care erau pe tură, au ieșit în curtea unității și, în frunte cu liderul sindical Cristi Aldescu, au cerut negocieri cu directorul general al Direcției Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Gorj, Dumitru Cotrună. Acesta a venit în mijlocul protestatarelor în jurul orei 09.00, imediat fiind luat la întrebări cu privire la lipsa unui contract colectiv de muncă, a unor condiții de muncă bune, dar și a unor salarii care să fie motivante.

Hârtia igienică, un lux
Întrebarea care i s-a pus cel mai des lui Cotruna, dar nu de către salariatele strânse în curte, ci de către liderul acestora, Aldescu, a fost cu privire la lipsa hârtiei igienice din toaletele Complexului de Recuperare. “Întrebarea zilei este dacă există sau nu hârtie igienică”, a spus de câteva ori liderul sindical, directorul general văzându-se nevoit să admită că instituția are probleme cu sulurile de hârtie igienică. Dumitru Cotrună a explicat că lipsurile respective nu sunt generate de lipsa banilor, ci de lipsa specialiștilor care să se ocupe de achizițiile publice, toți candidații care s-au prezentat până acum pentru angajări în acest domeniu primind note de 2 sau 3. “Nu există hârtie pentru că nu există specialiști întrucât sunt salariile mici și nu sunt atractive. Eu, ca director general, dacă fac o achiziție și depășesc 30.000 euro mâine sunt la Poliție și dau cu subsemnatul pentru că de la suma asta în sus trebuie să fac licitație electronică”, a menționat Cotrună, liderul sindical Aldescu insistând a menționa însă că angajatele pe care le reprezintă nu au nici măcar mături, el spunând că e treaba administrației să găsească soluții la problemele respective.
În timp ce infirmierele se plâng de faptul că nu au nici măcar comprese sau vată pentru injecții și că medicamentele din dotare sunt reprezentate de banalul paracetamol aflat și el spre expirare, celelalte salariate, care aspiră să fie recunoscute ca infirmiere, spun că lucrează pe un salariu care este mai mic decât minimul pe economie și că numărul personalului administrativ este mai mare decât al lor. “Să ne plătească și pe noi ca pe infirmiere. Facem munca lor, munca de jos, cea mai grea, dar suntem considerați muncitori necalificați și primim 6,2 milioane lei vechi, pe încadrarea din 2009. Nu e normal așa ceva”, spune Luiza Crețu, în timp ce o altă colegă a sa, Iuliana Romanescu susține că “patru litri de clor ni se dau pentru o săptămână de curățenie, ceea ce este total insuficient. Nu mai spun de lipsa hârtiei igienice. Dacă veniți pe secție veți vedea că nu e clor, nu e hârtie igienică, nu avem cum să ne desfășurăm activitatea. Echipament de protecție nu ni s-a mai dat de ani de zile, transportul nu ni se mai plătește, deși suntem navetiști, iar ei când au mutat Centrul acesta de la Bîlteni la Târgu-Jiu au știut care este situația noastră”, a spus salariata respectivă.

Masa, cu probleme!
Colac peste pupăză, instituția mai are probleme și cu masa servită persoanelor aflate în îngrijire și care au probleme medicale deosebite. Joia trecută masa de prânz a acestora a fost compromisă din cauza temperaturilor ridicate, chiar directorul Dumitru Cotrună recunoscând că au fost probleme. “Ciorba a fost adusă la ora 11.00, în stare bună, dar cârnații nu erau prăjiți cum trebuie și a fost o fâțâială ca să rezolve. I-au returnat, până au adus alții s-a făcut ora 15.00 și ciorba s-a acrit, pentru că în contract spune clar că firma de catering trebuie sesizată în termen de 2 ore ca să schimbe mâncarea. Suntem însă într-o situație dificilă pentru că și eu aș vrea salarii mai mari, așa cum cer angajatele. Eu am doar 2600 de lei și responsabilități uriașe. Salariile sunt mici, dar indexări acum nu am văzut că s-ar face la cei de la protecție socială, ci doar la sistemul medical și educație. Nu vine nimeni bine pregătit să lucreze pe câteva sute de lei. Suntem obligați să facem licitații electronice, dar nu avem specialiști, candidații care s-au înscris la concurs luând note mici. Am ajuns acum în situația de a ne duce de la firmă la firmă, la cele de catering, pentru a ne asigura hrana beneficiarilor, dar nu a venit nicio firmă la licitație. M-am dus direct la una din firme ca să ne dea ca și cum am cumpăra zilnic șase porții ca să putem rezolva treaba pentru că altfel aveam probleme și mai mari”, explică directorul Cotrună, protestul de ieri luând sfârșit după discuțiile purtate de șeful DGASPC Gorj cu salariatele nemulțumite.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here