Coşul de cumpărături de Paşti

325

cosul de cumparaturi 1Paştele se apropie cu paşi repezi, determinându-i pe gorjeni să se îndrepte în număr tot mai mare spre pieţe, magazine sau supermarket pentru a cumpăra produsele necesare pregătirii mesei de Paşti.

 

Produsele pentru masa de Paşti, mai scumpe ca în alţi ani

O vizită prin pieţele sau magazinele din oraş a devenit tot mai greu de făcut în ultimul timp, ştiut fiind faptul că poţi lăsa acolo mare parte din salariu, într-o zi normală. De Paşti însă, ai toate şansele să cheltui un salariu numai pentru carnea de miel. Preţul acesteia este destul de ridicat, între 19 şi 30 de lei kg. Mai mult, nici ciobanii nu mai sunt dispuşi să vândă cu un preţ mai mic de 20 de lei. Aşa că, dacă doriţi să aveţi carne de miel pe masa de Paşti şi vă gândeaţi că veţi ieşi mai ieftin dacă achiziţionaţi mielul direct de la producător, ar fi bine să vă reconsideraţi bugetul de cumpărături pentru un miel de vreo 20 de kg vă va costa cam 400 de lei. Nici celelalte produse ce stau de obicei pe masa de Paşti nu sunt mai ieftine. Pentru cozonac veţi plăti între 6 şi 12 lei, în funcţie de sortiment, iar prăjiturile în jur de 10 lei/kg. Nici prepararea prăjiturilor în propria bucătărie nu se preconizează a fi mai ieftină; 2,5 lei făina, 6 lei zahărul, ouăle 3,5/4 lei buc…e clar că veţi cheltui destul de mulţi bani numai pentru deserturi. Telemeaua costă în general între 15 şi 20 de lei/kg, laptele 2,5 lei/l, dacă îl achiziţionaţi direct de la ţărani, şi aproximativ 13 lei smântâna. Nu vă rezervaţi un buget mai redus nici dacă sunteţi vegetarian: roşiile costă între 3 şi 5 lei/kg, cartofii şi varza 2,5/3 lei/kg, măslinele ajung la 15 lei/kg iar castraveţii 7 lei. Nici preţurile fructelor nu sunt mai scăzute, acestea costând între 3,5 lei kilogramul de mere şi 11,5 lei strugurii.

Buget mai mare, meniu mai sărac

Dacă luăm în considerare şi preţurile băuturilor şi ale celorlalte alimente necesare, vom descoperi că meniul de Paşti de anul acesta va costa destul de mult, ajungând şi la 1. 200 de lei. Nimeni nu vrea însă să renunţe la bucatele tradiţionale, astfel că oamenii se înghesuie în continuare la cumpărături. Chiar dacă nu mai pot cumpăra la fel de mult ca în alţi ani, gorjenii ţin să aibă pe masa de Paşti meniul tradiţional. Îmbulzeala din pieţe nu-i încântă însă prea mult pe comercianţi, aceştia spunând că oamenii nu mai prea cumpără şi că se tem că vor rămâne cu marfa nevândută: „Faţă de alţi ani vânzarea este mult mai mică; nu mai cumpără oamenii ca altădată. Sper să reuşesc să vând tot, de profit nici nu mai vorbesc că nu are rost. Nu pot nici să cresc preţurile că atunci chiar că nu mai vând nimic”, se plânge Vasile Stoica, comerciant de legume în Piaţa Centrală. Oricum ai privi, Paştele de anul acesta nu se întrevede a fi unul prea îmbelşugat, criza spunându-şi cuvântul în privinţa puterii de cumpărare a gorjeniilor.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here