Coreea de Nord nu dă arma nucleară pe ajutorul economic!

404
rachete-coreeaCoreea de Nord nu va renunţa la arma nucleară în schimbul unui ajutor economic, a subliniat, serviciul de presă al regimului, repetând în acelaşi timp că Statele Unite trebuie să abandoneze în prealabil politica lor „ostilă” faţă de Phenian.

Ar fi o „eroare de judecată” din partea comunităţii internaţionale să se creadă că Phenianul îşi va abandona bombele atomice în schimbul unui ajutor economic , a subliniat agenţia de presă oficială KCNA.
„Dacă Statele Unite nu pun capăt politicii lor ostile şi ameninţărilor lor faţă de republica noastră, nu ne vom abandona armele nucleare, chiar dacă pământul s-ar prăbuşi”, adaugă agenţia.
Coreea de Nord a creat arme atomice pentru propria sa apărare şi „nu pentru a ameninţa pe cineva sau pentru a primi favoruri economice sau recompense”, continuă KCNA.
Pentru a relua tratativele pe tema dezarmării sale nucleare, Phenianul a cerut ca Washingtonul să se angajeze să deschidă negocieri privind un tratat de pace oficial în peninsula coreeană .
Phenianul apreciază că americanii sunt singurii care pot oferi regimului un tratat de pace , războiul Coreei (1950-1953) sfârşindu-se printr-un simplu armistiţiu, lăsând practic peninsula coreeană în stare de război.
Nord-coreenii cer de asemenea ridicarea sancţiunilor impuse de ONU în urma testelor sale nucleare şi a tirurilor de rachetă.
Comunitatea internaţională încearcă de mai multe luni să readucă Phenianul la masa negocierilor privind programul său nuclear, întrerupte în aprilie, după ce ONU a sancţionat un tir de rachetă nord-coreean.
În urma unei vizite la Phenian, emisarul ONU, Lynn Pascoe, a declarat la 12 februarie că regimul nord-coreean comunist nu este „presat” să reia aceste discuţii multilaterale, la care participă Coreea de Sud, China, Japonia, Statele Unite şi Rusia.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here