Copilul unor turiști veniți la Rânca, mort în fosa septică

619

Sfârșit cumplit pentru un băiat de patru ani și jumătate din Baia de Fier, care a murit, sâmbătă dimineața, în stațiunea Rânca. Ștefan Făsui era împreună cu bunicii săi la munte și urma să plece cu alți copii de vârsta lui la săniuș, preț de câteva clipe fiind scăpat din ochi. El a ieșit din pensiune, cel mai probabil pentru a se întâlni cu ceilalți copii, numai că nu a mers spre drumul de acces, ci s-a dus în spatele construcției pentru a merge prin zăpada proaspăt așternută. A văzut o pantă și, cel mai probabil, a alunecat, după care nimeni nu l-a mai zărit, mai târziu bunicii și alte rude începând să țipe și să ceară ajutor.

“Nu am știut inițial ce s-a întâmplat, am crezut că este o ceartă în familie și chiar nu aveam de gând să mă bag pentru că oamenii erau la ei acasă. Mi-am dat seama că este o problemă mai serioasă decât părea, iar bunicul ne-a cerut ajutor. Au venit imediat jandarmii și un domn de la Jandarmerie, mai subțirel, a putut să intre prin gura de acces la fosa septică. Copilul s-a dat pe zăpadă sau a alunecat, nu știm exact ce s-a întâmplat, dar e cert că a căzut acolo. Domnul de la Jandarmerie a intrat în fosă și a reușit să îl scoată de acolo, dar vă spun că nu mai părea să aibă viață în el. Am stat apoi zeci de minute până să vină o ambulanță care să acorde primul ajutor. Cred că dacă era vreo salvare prezentă în stațiune copilul acesta putea fi salvat”, a spus unul dintre martorii implicați în operațiunea de scoatere a băiatului din fosa în care a căzut.
Jandarmul Aurel Hașcău a fost cel care a trecut peste orice prejudecată și a intrat în fosa septică pentru a recupera de acolo băiatul căzut. El împreună cu un coleg de-al său era foarte aproape de locul în care s-a produs incidentul și, ca urmare, a putut interveni extrem de repede. “Noi am primit informațiile despre cele întâmplate după ce a sunat cineva la 112 și a anunțat că a căzut cineva în fosa septică. Eram în zonă și cred că nu a durat un minut până am ajuns la pensiunea unde s-a întâmplat evenimentul. Am făcut rost de o sfoară și am intrat cu greu pe gura de acces care e un pătrat ce nu are latura mai mare de 40 cm. M-am legat cu o frânghie și am coborât în fosa adâncă de trei metri. Acolo cred că aproape doi metri erau apă și fecale, iar băiatul plutea pe deasupra. Era fără semne care să indice că ar mai trăi, dar l-am scos repede și l-am dus în pensiune, în speranța că se va încălzi”, a explicat jandarmul care a făcut un gest pentru care merită toată aprecierea.
Câteva minute mai târziu au ajuns la locul respectiv și echipaje ale Salvamont Gorj, mult mai târziu sosind și două echipe de la Ambulanță, una fiind de la Târgu-Jiu, alta de la Novaci. Aproape trei ore au încercat medicii să îl readucă pe cel mic la viață, dar bătălia a fost pierdută, în cele din urmă trupul neînsuflețit fiind preluat de Serviciul de Medicină Legală pentru ca legiștii să stabilească, în măsura posibilităților, cauzele cât mai exacte ale decesului. Moartea băiețelului face și obiectul unui dosar penal deschis de polițiști, aceștia urmând să stabilească în următoarele zile cine se face vinovat de cele întâmplate.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here