Copiii gorjeni, câştigători la „Diversitate”

411

diversitateCinci copii gorjeni, dintre care patru elevi la Şcoala Generală Budieni, au demonstrat că diversitatea etnică este bună şi că discriminarea nu trebuie să îşi găsească loc în relaţiile interumane. Elevii au participat la un concurs naţional la care au obţinut o menţiune, prezentând obiceiuri şi dansuri ţigăneşti.

Concursul, numit sugestiv „Diversitatea”, s-a desfăşurat la Reşiţa la sfârşitul lunii trecute. La acesta a participat şi trupa DEL de la Şcoala Generală Budieni, formată din cinci copii. Patru dintre ei sunt elevii acestei unităţi şcolare iar cel de-al cincilea este elev la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu. Pentru a putea participa la acest concurs şi pentru a se putea pregăti la timp, coordonatorii proiectului, diversitate (3)anume Maria Enache şi Marian Păuna, de la Budieni, au apelat la profesoara Elena Guţu, de la cercul de gimnastică şi dans al Palatului Copiilor. „Concursul a constat în proba I, de cultură generală şi proba II – probă artistică. Eu i-am pregătit pentru această probă. Am avut la dispoziţie foarte puţin timp, cam o săptămână, dar cred că am reuşit să îi pregătesc bine”, a declarat Elena Guţu.

„O colaborare mai bună a etniilor”

Concursul a avut ca scop eliminarea discriminării, în special a copiilor de etnie rromă, fiind vorba despre caractere în formare. Aceştia s-au bucurat că au putut participa alături şi de copiii români, pentru că, în urma unei preselecţii riguroase, au fost aleşi cinci copii care să participe, o parte dintre ei fiind români şi o parte romi. „Concursul urmăreşte o colaborare mai bună a etniilor, fără discriminare. Copiii au fost foarte receptivi. Iniţial părinţii au fost puţin sceptici, mai ales cei romi şi mai ales părinţii de fetiţe. Nu au fost de acord să plece undeva, pentru că am mers la Reşiţa, fără ei. Dar încet încet şi-au dat seama că totul va fi bine. Chiar au fost părinţi care s-au bucurat să îşi vadă copilul pe scenă şi de această posibilitate de afirmare”, a spus şi Maria Enache, profesor la Şcoala generală Budieni.

„Nu este o ruşine să îţi recunoşti etnia”

La unitatea de învăţământ din Budieni sunt înscrişi mai mulţi copii rromi decât români, aceştia fiind obişnuiţi unii cu alţii. Totuşi încă mai este nevoie de luptă contra discriminării.

„Relaţia dintre copii este, uneori, mai tensionată. Noi îi facem să înţeleagă că nu este o ruşine să recunoşti şi să preţuieşti etnia din care faci parte, fie că eşti rrom sau român”, a mai spus Enache.

La concurs copiii gorjeni au reuşit să facă o figură bună, primind o menţiune. La proba artistică au prezentat o doină populară, un cântec ţigănesc în limba română, un cântec ţigănesc în limba rromani, peţitorie ţigănească, dans ţigănesc şi recitare în limba rromani. Au participat Adela Danciu şi Camelia Cioienaru, din clasa a VI-a, Estera Zamfiroiu şi Mirabela paveloiu, de la clasa a V-a precum şi Gabriel Costea, de la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here