Controale zdravene la furnizorii de servicii medicale

367

cabinet_medicalMinisterul Sănătăţii a solicitat preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) demararea unor ample acţiuni de control la furnizorii de asistenţă medicală aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări privind corespondenţa între serviciile solicitate pentru decontare şi cele efectuate în mod real.

Măsura a fost luată deoarece o practică des întâlnită este raportarea unor servicii medicale neefectuate, în special în rândul medicilor de familie şi la laboratoarele de analize medicale, dar şi la cabinetele stomatologice. Dacă până acum singura măsură care putea fi luată era reţinerea sumelor plătite pentru serviciile raportate şi neefectuate, acum, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke a cerut ca, în cazul constatării unor nereguli de la prevederile legale sau a fraudării sistemului, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) să sesiseze instituţiile abilitate ale statului.

6 oameni la Corpul de Control din Gorj

După ordinele ministrului, şi casele judeţene trebuie să se plieze. Potrivit lui Cosma Dumitrescu, directorul economic al CJAS Gorj, la nivelul judeţului nostru se fac lunar mai multe controale, însă aceste activităţi vor fi înmulţite la venirea unei viitoare decizii de la Bucureşti, din partea preşedintelui CNAS, în urma solicitării ministrului Sănătăţii. „Noi avem atât un plan anual de controale, cât şi altele inopinate pe care le efectuăm la primirea unor sesizări, fie din partea cetăţenilor din judeţ , fie chiar a unor reprezentanţi de la diverse instituţii”, a declarat Cosma Dumitrescu.

Acesta a adăugat că, de controalele lunare efectuate la furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu CJAS, se ocupă cei şase membri ai Corpului de Control din cadrul instituţiei. „Aceşti şase oameni nu au altceva de făcut decât să efectueze controale. Ei nu au o altă activitate în cadrul instituţiei, decât cea a controalelor în teren şi a implementării legilor în vigoare în sistemul medical din judeţ”, a precizat directorul economic al CJAS Gorj.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here