Contractul se înregistrează azi la ITM! Tensiuni sindicale la CEO, după semnarea parţială a CCM

534

Semnarea parţială, ieri dimineaţă, a noului Contract Colectiv de Muncă (CCM) al angajaţilor Complexului Energetic Oltenia (CEO) a creat un val de discuţii ulterioare între administraţie şi sindicate, pentru convingerea celor care nu au bifat documentul, asta în vederea înregistrării lui, astăzi, la ITM. Discuţii furtunoase au avut loc, în special, între Nelu Roşca şi reprezentanţii CEO, de altfel acest sindicalist, colegul Nicolae Bădiţa şi liderii FNME, fiind cei care au refuzat să semneze actul. Însă, după întâlnirea Comisiilor de Negociere cu membrii Directoratului CEO, chiar şi cei care au spus că nu semnează au făcut asta. De altfel, managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, era convins, ieri, că va înregistra, azi, CCM-ul la ITM, lucru care va fi şi pus în practică, nemaiexistând impedimente.

Noul Contract Colectiv de Muncă, care a determinat mai multe mitinguri cu mii de angajaţi şi chiar intrarea în grevă a peste 40 dintre aceştia, a fost semnat luni, de către o parte din sindicate şi administraţia companiei. Mai exact, liderii FNME care nu au semnat nici protocolul de la Ministerul Energiei au refuzat sistematic semnarea alături de doi lideri sindicali de la Federaţia “Univers”. Refuzul celor de la FNME a fost singurul care l-a deranjat pe managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, care s-a arătat optimist însă că, în această dimineaţă, documentul va fi înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. “O parte dintre reprezentanţii unei federaţii nu vor semna, asta este, ne aşteptam la lucrul acesta, dar este important că am căzut de acord cu cea mai mare parte a sindicatelor, deşi administraţia dorea altceva. Este vorba despre aceeaşi federaţie care a organizat şi protestele, se pare că nu doresc să semneze, cel care a vorbit în numele federaţiei a fost domnul Constantin Mitrescu. Vom face tot posibilul să înregistrăm contractul la ITM, azi, este un volum foarte mare, sunt circa 65 de pagini care trebuie semnate de multe persoane. Deja se semnează la el, facem tot posibilul să îl terminăm, azi, dacă nu, îl vom înregistra mâine”, a spus, ieri, la SDM, Laurenţiu Ciurel. Acesta a mai afirmat că nu a fost de acord cu prevederile din acest nou contract, dar a ales să îl semneze din cauza tensiunilor create în ultimele săptămâni, după ce zeci de mineri s-au blocat în subteran şi alte câteva zeci au fost în greva foamei.

DSC_0035CCM-ul şi răul cel mai mic
“Nu consider că este avantajos pentru administraţie şi pentru sindicat, consider că e un CCM posibil, singurul care a fost posibil. Va trebui să facem eforturi foarte mari să asigurăm surse pentru a îndeplini acest CCM. Constat că e un CCM în care sunt stipulate multe dintre drepturile băneşti care nu ştim dacă vom avea surse ca să le putem completa. Părerea mea e că ar fi trebuit să fie un CCM mult mai prudent. Însă, am avut de ales între două rele şi am ales răul cel mai mic. Era un risc pe care trebuia să mi-l asum, pentru că se ajunsese într-o stare extrem de tensionată în special în zona aceea cu minerii blocaţi în subteran”, a mai menţionat managerul CEO.
Cert este că, şedinţa de la SDM a continuat multe ore după declaraţiile lui Ciurel, ieri, la întâlnirea cu comisiile de negociere, fiind şi membrii Directoratului CEO. În final, chiar şi cei de la FNME au fost de acord să semneze contractul ca şi cei doi lideri de la Univers.
Luni, la ora 18.00, întâlnirea de la SDM încă nu se terminase, deşi contractul fusese semnat, comisiile pregătind actele necesare pentru înscrierea documentului, azi, la ITM Gorj. După înscrierea acestuia trebuie să fie pus în aplicare, spun liderii sindicali care au negociat noul contract dorit aproape identic cu cel de anul trecut. Documentul nou a dus însă la pierderea unor drepturi importante pentru mineri şi energeticieni.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here