Consumul de peşte previne osteoporoza

468

osteiporozaPeştele conţine vitamina D. Aceasta este produsă în principal în piele, iar în momentul când e insuficientă, cantitatea de vitamina D din organism se poate suplimenta prin alimentaţie. O putem găsi în peştele gras, uleiul de peşte, gălbenuşul de ou şi ficatul de vacă.

Un deficit de vitamina D la copii poate produce rahitism, iar adulţii se vor îmbolnăvi de osteoporoză, ambele situaţii fiind cauza mineralizării deficitare a ţesutului osos.

În cazul osteoporozei, oamenii se aleg cu fracturi foarte uşor, în special femeile aflate la menopauză şi vârstnicii de ambele sexe. Cauza este lipsa vitaminei D, care poate fi stabilită prin analize de laborator. 85% din cazurile de osteoporoză sunt generate de deficitul de vitamina D.

Surse de vitamina D

Sursa principală de vitamina D se află în piele. Alimentaţia este importantă, dar ea are un rol secundar şi poate asigura cel mult un sfert din necesarul zilnic de vitamina D. Pentru consum se recomandă peştele gras, uleiul de peşte, gălbenuşul de ou sau ficatul de vacă, viţel sau porc.

Aportul zilnic necesar

Este greu numai prin consum alimentar să asigurăm organismului cantitatea necesară de vitamina D, e imposibil deoarece presupune consumul a unor cantităţi prea mari din alimentele enumerate mai sus. Fiind imposibil, cantitatea necesară poate fi obţinută prin suplimentele de vitamina D, pe care le putem procura din farmacii, sau prin expunerea la soare.

Pentru persoanele care suferă de osteoporoză un astfel de procedeu nu e suficient pentru a evita fracturile.

Care sunt beneficiile organismului

Vitamina D e foarte importantă pentru sănătate dar nu numai pentru oase, ci şi pentru muşchi, echilibrul glandelor endocrine, funcţionarea sistemului nervos şi chiar lupta împotriva inflamaţiilor. Rolul esenţial al vitaminei D este de creştere şi de menţinere a integrităţii oaselor, prin favorizarea absorbţiei de calciu şi acumulării acestuia.

Când survin carenţele

Peste jumătate din populaţia normală a globului se confruntă cu un deficit de vitamina D, datorită alimentaţiei deficitare, dar şi pentru că nu se expun suficient la soare, din diferite motive.

Aceste carenţe nu ar fi dacă oamenii s-ar expune la soare cel puţin un sfert de oră, de două ori pe săptămână, timp în care pielea să poată sintetiza necesarul de vitamina D.

Cristina RASCOL

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here