Consumul de lichide la gravide

1204
lichidele la gravideConsumul de lichide este în general sănătos şi mai cu seamă pe parcursul sarcinii, când gravida trebuie să bea cantităţi suficiente de lichide, deoarece, prin procesul de transpiraţie şi prin urină pierde cantităţi mai mari ca înainte. Este recomandat gravidelor consumul suplimentar a 1000-1200 ml pe zi, în afară de lichidele pe care le ia prin consumul celorlalte alimente.

Nu este indicat să se consume cantităţi mai mari de lichide deoarece acestea încarcă circulaţia şi obosesc inima gravidei, care şi aşa este supusă la un efort mărit.

Din ce trebuie alcătuit necesarul de lichide?
Apa trebuie să fie elementul principal. Aceasta nu trebuie să fie nici prea rece, nici prea caldă. O apă bună de băut trebuie să aibă temperatura de 18 g Celsius. Al doilea constituent important ar fi laptele, aliment complet ce cuprinde toate substanţele necesare dezvoltării fătului: proteine, glucide, calciu, fosfor, şi vitamine, care nu trebuie să lipsească niciodată din alimentaţia femeii gravide. Pe perioada de graviditate este recomandat consumul în cantităţi reduse a cafelei, a ceaiului, dar numai în cazul în care nu dau agitaţie, insomnii, palpitaţii. La gravidele cu tendinţă la hipertensiune, cafeaua va fi suprimată, iar ceaiul înlocuit cu infuzie din flori de tei. De asemenea se poate bea în cantităţi reduse apă minerală sau sifon în special în primul trimestru de sarcină, constituind adesea un remediu contra greţurilor şi vărsăturilor. Sunt interzise băuturile alcoolice. Alcoolul este un toxic care trece foarte repede în circulaţia sanguină a mamei şi de aici pătrunde uşor în placentă în circulaţia fătului.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here