Consumaţi multă apă pentru a vă menţine sănătatea

115
apaApa este elementul indispensabil vieţii. Hidratarea corespunzătoare creşte capacitatea de concentrare şi randamentul în special în timpul activităţilor fizice. Diminuează riscul apariţiei bolilor de stomac şi reduce iritarea cauzată de ingerarea medicamentelor.

De asemenea elimină excesul de sodiu. Tot apa are grijă şi de aspectul pielii. La piele însă, apa ajunge mai greu, de aceea pielea îmbătrâneşte prin deshidratare cel mai mult.

Sfaturi practice
-Încercaţi să beţi cât mai multă apă curată, dacă este posibil, energizaţi apa înainte de a o consuma; puteţi face acest lucru energizând-o fizic (prin expunerea la soare şi prin vânturare), bioenergetic (apelând la metode şi proceduri speciale sau spirituale, prin slujba de sfinţire a apei).
-Apa trebuie să fie consumată încet, savurând fiecare înghiţitură; încercaţi în acelaşi timp să vă bucuraţi de efectul pe care îl are în interiorul vostru.
-Nu beţi apa foarte rece, cu multă gheaţă. Nutritioniştii ne sfătuiesc să nu consumaţi alimente cu temperaturi mai mici de 10 grade şi mai mari de 30 de grade Celsius. Dacă beţi brusc o cantitate mare de apă foarte rece puteţi să faceţi şoc termic. Îndeosebi, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să aibă grijă la apa foarte rece.
-Nu este bine să beţi apa în timpul mesei şi nici imediat după masă. Apa trebuie băută în înghiţituri mici, lent. Consumarea unei cantităţi mari de apă într-un timp foarte scurt provoacă diluarea bruscă a sucurilor gastrice şi dezechilibre în funcţionarea normală a organismului. Prea multă apă poate determina aşa-numita „intoxicare cu apă”, ale cărei simptome sunt similare cu cele ale deshidratării: apatie, confuzie mentală, stări de ameţeală, oboseală.
-Apa trebuie să îndeplinească anumite condiţii ce ţin de contaminanţii biologici şi cei fizico-chimici, pentru a fi potabilă, arată normele Uniunii Europene. În apă pot exista peste 130 de contaminanţi, dintre care amintim îngrăşăminte chimice de sinteză, îngrăşăminte naturale, pesticide, metale grele (plumb, cadmiu), substanţe de natură hormonală sau antibiotice, bacterii, virusuri sau paraziţi. Sistemul de verificare a încărcăturii bacteriene a apei de băut trebuie respectat cu rigoare, altfel riscăm apariţia unor tulburări digestive, hepatice, probleme ale sistemului nervos şi glandelor endocrine.
-Pentru reţinerea compuşilor organici şi a metalelor grele cu care este contaminată apa de la robinet pot fi folosite filtre speciale, pe bază de carbon. Dezavantajul acestora este că nu reţin şi nitraţii şi nitriţii.
-Folosiţi apa atât intern, cât şi extern, convinşi de efectele ei binefăcătoare asupra organismului: comprese, băi calde, reci sau intermediare, băi de şezut, băi de aburi, saună, duşuri rapide sau prelungite, comprese, fricţionări, înfăşări.
-Dacă vă aflaţi acasă, profitaţi de băile la picioare alternând apa rece cu cea caldă.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here