Constantin Preoteasa: “Trei milioane euro pentru Gorj de la Fundaţia Sera România”

1625

Fundaţia Sera România s-a implicat pentru prima dată în acţiunile umanitare din judeţul Gorj în anul 1997. În cei 18 ani care au urmat, reprezentanţii acestei organizaţii au investit sume considerabile în ajutorarea instituţiilor de protecţie a copilului din Gorj, finanţând atât copii din centrele de plasament, cât şi pe cei din familii, aflate în dificultate. Fostul director general al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Gorj, Constantin Preoteasa, actualmente colaborator al Sera România, a făcut un bilanţ al activităţii Fundaţiei, demonstrând astfel că acest organism a susţinut proiecte pentru judeţul nostru în valoare de peste trei milioane euro.

DGASPC Gorj s-a înfiinţat în 1996, la nivelul judeţului nostru, ca serviciu social susţinut de Fundaţia Sera România, atât în privinţa dotărilor, cât şi a funcţionării. Mai exact, cei de la Sera România s-au implicat financiar acordând acestei instituţii şi centrelor componente un suport bănesc considerabil, prin construcţia de obiective cu scop de protecţie a copilului, cât şi prin dotările acestor centre cu toate cele necesare în vederea funcţionării. Sera România a furnizat instituţiei şi centrelor componente, în cei 18 ani, autoturisme, mobilier, cât şi aparatura necesară tratării beneficiarilor. Pentru susţinerea activităţii DGASPC Gorj, fundaţia a achitat astfel, până acum, 403.154 euro, în timp ce pentru Centrul de Plasament din Târgu-Cărbuneşti, care a fost reabilitat şi reformat, a mai acordat suma de 199.990 euro. Investiţiile nu s-au oprit aici: Căminul Spital Bâlteni a fost reabilitat şi reformat cu suma de 464.292 euro, iar Centrul de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu-Jiu a avut investiţii, de la fundaţia în cauză, în sumă de 424.576 euro. Închiderea căminului spital de la Bâlteni, dar şi construcţia şi dotarea Centrului de servicii pentru copilul cu handicap Târgu-Jiu a beneficiat de alţi 1.120.922 euro, în timp ce CRRN Târgu-Jiu, prin închiderea spitalului pentru adulţi de la Bâlteni, să primească alţi 589.988 euro în ceea ce priveşte investiţia.
Dezinstituţionalizarea tinerilor din căminul spital Bâlteni a mai impus o cheltuială pentru Fundaţie de 116.141 euro. Astfel, totalul sumelor alocate timp de 18 ani de Fundaţia Sera România către Gorj se ridică la aproape trei milioane şi jumătate euro.

Fundaţia menţine legăturile cu Gorjul!
“Un merit deosebit în alocarea acestor fonduri îl are domnul doctor Bogdan Simion, directorul general al Fundaţiei Sera România, care este unul dintre fondatorii acesteia şi care s-a dedicat în totalitate copiilor cu dizabilităţi atât din Gorj, cât şi din alte judeţe ale ţării. Aceste fonduri provin de la donatori atât din Franţa, cât şi din America, pentru a ajuta aceşti copii năpăstuiţi de soartă. În aceste fonduri nu sunt incluşi şi banii alocaţi copiilor trimişi în Franţa la tratament, în decursul acestor ani copii din Gorj au necesitat un număr de 12-13 operaţii pentru a-i ajuta să devină câtuşi de puţin normali”, a declarat Constantin Preoteasa, cel care se ocupă de interesele Fundaţiei în judeţul Gorj.
“Legăturile strânse dintre Fundaţia Sera şi autorităţile din Gorj se vor menţine şi vor lua amploare în anii viitori urmare şi a deschiderii pe care o are în această privinţă domnul Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Asta, cu atât cu atât mai mult cu cât, şi în prezent, Fundaţia Sera România a alocat, pentru Gorj, suma de circa 800.000 euro pentru construirea unui centru de recuperare a copiilor cu dizabilităţi, centru care va funcţiona ca un fel de policlinică, unde copii vor merge la tratament, în diferitele cabinete, iar apoi vor merge în familie. Noul centru este în construcţie, el urmând să fie dat în folosinţă în circa trei, patru luni, locaţia fiind situată lângă spitalul de la pasarelă”, a completat Preoteasa.
Acest centru va avea un personal compus din 43 de oameni specializaţi, cum ar fi asistent medical, asistent social şi logoped. Salariile specialiştilor vor fi pe grila celor de la Consiliul Judeţean, centrul urmând să fie preluat de CJ Gorj, după finalizare şi nu de către DGASPC Gorj.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here