Consiliul de Supraveghere, la mâna liderilor de la vârful puterii!

2071

Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a Complexului Energetic Oltenia (CEO) a fost convocată, pe 17 august a.c., pentru aprobarea ”numirii/prelungirii” duratei mandatului membrilor Consiliului de Supraveghere (CS) al companiei energetice. Acționarii CEO se vor întruni cu trei zile înainte de expirarea mandatelor actualilor supraveghetori, însă nunața din convocator lasă loc la interpretări.
Cel mai probabil AGA va numi noua garnitură de supraveghetori, cu mandate pentru următorii patru ani, dar în convocatorul de ședință, au lăsat loc și pentru o posibilă prelungire cu două luni a mandatelor actualilor membri, în eventualitatea în care liderii de la vârful puterii nu vor cădea la o înțelegere cu privire la numele celor șase persoane selectate pe lista prea lungă pentru a fi scurtă a celor care au o șansă de a fi numiți în Consiliul de Supraveghere al companiei energetice.

Este o negociere ”nebună” pentru cele șase poziții din CS al CEO și nu se știe în ce măsură va fi respectată componența listei scurte, susțin surse politice pentru Gorjeanul.
Formularea din convocatorul AGA poate fi interpretată în sensul în care, dacă cei de la vârful puterii politice nu cad la un accord, în urma negocierilor, adică paritatea din CS să râmână aceeași, trei cu susținere PSD și trei cu sprijin PNL, atunci să rămână varianta prelungirii mandatelor celor aflați în pozițiile de supraveghetori la această dată, și care expiră pe 20 august.
Pe lângă numele cunoscute ale actualilor supraveghetori, cu excepția lui Alexandru Zaharia care nu s-a înscris la selecție, mai caută sprijin politic și uși deschise pentru a accede în CS al CEO, Marius Dumitrașcu, fostul secretar de stat în Ministerul Energiei și fost supraveghetor al CEO și Tiberiu Trotea, fost director în minerit și al CE Rovinari, însă nu este exclus ca unele persoane din viitorul CS să fie impuse de la București.
Declanșarea procedurii de selecție a membrilor CS al CEO a avut loc în mai, anul trecut, iar selecția a fost realizată de un expert independent contractat de către compania energetică și a fost finalizată în urmă cu aproximativ trei luni, când a fost întocmită o așa zisă ”listă scurtă”. Cum lista era prea scurtă ca să încapă toate ”capacitățile” cu susținere politică, lista s-a mai lărgit. Raportul pentru numirile finale a întârziat pentru că s-a așteptat rotativa guvernamentală și, evident, recalibrarea polilor de putere și influență din Ministerul Energiei. Cum lucrurile s-ar părea că s-au reașezat, din punct de vedere politic, se așteaptă ca la nivel de coaliție să se stabilească numele celor șase viitori supraveghetori, până peste o lună, când a fost convocată AGA, altfel, se va continua în actuala formula pentru încă două luni de provizorat. Așa că viitorul CEO va fi construit tot pe criterii clientelare și politice, în niciun caz pe meritocrație.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here