Consilierii locali de la Târgu-Cărbunești și directoarea Colegiului Național ”Tudor Arghezi” riscă PUȘCĂRIA! Este INCREDIBIL ce au făcut!

1074

Aleșii locali ai orașului Târgu-Cărbunești au votat, fără să cunoască prevederile legale, dar acest lucru nu-i exonerează de răspunderea penală, la solicitarea conducerii Colegiului Național ”Tudor Arghezi”, scoaterea la licitație, în vederea închirierii, a internatului unității de învățământ. Practic, consilierii i-au făcut cadou unui afacerist local mare parte din spațiile de cazare ale internatului, încălcând la modul grosolan Legea Educației Naționale, iar directoarea instituției de învățământ recunoaște, cu seninătate, că doar o parte din încăperile căminului au fost închiriate, iar elevii pot fi cazați în camerele rămase.

Internatul liceului, închiriat unui afacerist
În urmă cu câteva zile, părinții a doi elevi din comunele aflate la câțiva kilometri de Târgu-Cărbunești au solicitat conducerii Colegiului Național ”Tudor Arghezi” spații de cazare pentru aceștia, numai că au fost refuzați de conducerea instituției din cauză că internatul se află în renovare și, mai mult, a fost închiriat firmei care se ocupă acum de reparații. Într-adevăr, în urmă cu două luni, consilierii locali de la Târgu-Cărbunești, la solicitarea conducerii unității școlare, au votat o hotărâre prin care și-au dat acordul pentru demararea procedurilor de licitație privind închirierea internatului. Licitația a fost câștigată de firma Hornet Prodimpex SRL din orașul de pe malul Gilortului, deținută de omul de afaceri Cosmin Mihăilescu, la un preț de aproximativ 4.000 de lei, lunar.

Ce spune legea
Trebuie spus că Legea Educației Naționale interzice schimbarea destinației spațiilor unităților de învățământ, iar încălcarea acestor dispoziții se sancționează cu ani de închisoare sau cu amendă. Articolul 112, aliniatul 6, prevede că: ”Schimbarea destinaţiei bazei materiale a instituţiilor şi unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat se poate face de către autorităţile administraţiei publice locale numai cu avizul conform al ministrului Educaţiei Naţionale. Procedura elaborării avizului conform şi condiţiile necesare acordării acestuia se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale”, iar ”Încălcarea dispoziţiilor alin. (6) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă”.

Ce spune primarul Birău
În urmă cu circa doi ani de zile, internatul a fost reabilitat, fiind cheltuiți, din bugetul local, peste 250.000 de lei, după ce o lungă perioadă clădirea a fost ocupată de copiii instituționalizați de la Centrul de plasament din oraș, în baza unui protocol cu DGASPC Gorj, pe timpul cât la acesta s-au efectuat lucrări de renovare. Primarul Orașului Târgu-Cărbunești, Dănuț Birău, a declarat că, în opinia sa, nu s-a schimbat destinația internatului, iar solicitarea adresată consilierilor locali a venit din partea conducerii Colegiului Național ”Tudor Arghezi”. ”Am avut solicitare de la ei și se presupune că știau legea. Li s-a dat acordul, dar nu s-a schimbat destinația. Oricum, trebuiau să aibă avizul consiliului de administrație al școlii, al Inspectoratului Școlar Județean Gorj și abia apoi al consiliului local”, a spus Birău.

Directoarea Dumitrescu recunoaște…
…că ”o parte” din clădirea internatului a fost închiriată. După ce secretara instituției comunicase, inițial, că directorul Colegiului Național ”Tudor Arghezi”, Liliana Dumitrescu, se află la o ședință la ISJ Gorj, reporterul Gorjeanul i-a spus că, de fapt, la telefon se află un părinte al unui elev al instituției de învățământ care dorește să se intereseze de cazarea acestuia la internat.
Iată dialogul dintre directoarea Dumitrescu și așa zisul ”părinte”:
Reporter: Fiul meu este elev în clasa a IX-a și aș vrea să-l cazez la internat, mai sunt locuri?
Director Dumitrescu: Da, sigur că da. Veniți să depuneți o cerere.
Reporter: Înțelesesem că a fost închiriat internatul unei societăți…
Director Dumitrescu: A fost închiriată o parte care …a fost închiriată temporar…pe două-trei luni, maxim, dar sunt locuri disponibile. Așteptăm să depuneți o cerere.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here