Conopida dă sănătate pielii

419

conopidaPentru o piele sănătoasă, fină şi cu aspect plăcut, e nevoie de vitamine.Vitamina A este importantă pentru refacerea pielii, luptă împotriva radicalilor liberi proveniţi din toxine, protejează pielea de razele soarelui, preîntâmpină acneea şi hidratează puternic pielea.

Alimentele care conţin această vitamină sunt: ficatul, untura de peşte, gălbenuşul de ou, morcovii, spanacul, urzicile, fragii, laptele.

Vitamina C are rol de sinteză a colagenului, proteina pielii care menţine elasticitatea tegumentului şi fermitatea sa, dar şi cicatrizarea. Atunci când este un deficit de vitamina C, pielea este mai sensibilă, nu mai este atât de fermă, ridurile încep să-şi facă apariţia, vitamina C acţionând împotriva îmbătrânirii cutanate. Surse de vitamina C: fructe şi legume proaspete, măceşe, pătrunjel, citrice, coacăze, conopidă, ardei gras, varză şi broccoli.

Vitamina D este singura sintetizată în piele, datorită razelor soarelui. O lipsă a acestei vitamine duce la apariţia rahitismului, la copiii mici, şi osteoporozei la bătrâni. Alimentele în care se găseşte vitamina D sunt folosite în tratarea psoriazisului. Se găseşte în uleiul de peşte, lapte, ouă şi unt.

Vitamina K este importantă în coagularea sângelui. În absenţa ai şi a vitaminei C, rănile se închid foarte greu şi sângerează destul de mult. Alimente bogate în vitamina K sunt: spanacul, ficatul, uleiul de peşte, iaurtul, chefirul, varza şi cerealele.

Complexul de vitamine B este recomandat persoanelor cu acnee (coşuri) sau celor care au suferit de zona zoster, optimizează metabolismul, şi creează rezistenţă părului şi unghiilor, restabileşte producţia de sebum (grăsimi ale pielii) şi îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului nervos. O cantitate redusă de vitamine B face să se instaleze anemia (B12) sau pelagra (B3 sau vitamina PP). O întâlnim în: produse de făină integrală, tărâţe, borş, germeni de grâu, drojdie de bere, fasole, carne şi lapte.

Vitamina E, împotriva îmbătrânirii

Vitamina E este antioxidantă cu rol de întrerupere a acţiunii dăunătoare a substanţelor toxice sau a poluanţilor asupra organismului, are acţiune anti-îmbătrânire şi de hidratare a pielii, asigurând textura tegumentului. Produse care conţin această vitamină sunt: uleiurile şi margarina vegetală, orezul brun, spanac, salată, urzici, soia şi porumb.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here