Conjunctivita, o afecţiune care apare în special vara

568

stranduriVara, nu putem rezista tentaţiei de a merge la baie, la cel mai apropiat ştrand. Apa ne răcoreşte în aceste zile fierbinţi de vară, înotul ne face bine, dar asta nu înseamnă că băile în bazine sunt foarte bune. Nenumărate cazuri de conjunctivită apar după băi în ştranduri.

Conjunctivita este o infecţie a membranei transparente care îmbracă pleoapa pe interior şi acoperă globul ocular. Inflamaţia produce roşeaţa ochiului caracteristică acestei boli.

Cauzele conjunctivitei sunt multiple: o manifestare alergică, contactul cu produse iritante, dar de regulă, vara, problema principală este infecţia virală sau bacteriană. Inflamaţia produce un oarecare disconfort, dar se tratează destul de uşor şi prea puţin afectează vederea. Dar tratamentul şi diagnosticul trebuie făcute cât mai devreme deoarece boala poate să fie contagioasă, transmiţându-se şi la celălalt ochi, cât şi de la o persoană la alta.

Semne că ai avea conjunctivită:

– ai unul sau ambii ochi roşii.

– ai senzaţie de mâncărime la unul sau la amândoi ochii.

– simţi că ai avea un corp străin în ochi.

– ai o secreţie în special în timpul nopţii, iar dimineaţa când te trezeşti ai impresia că pleoapele sunt unite din cauza ei.

– lăcrimezi destul de des.

Conjunctivita apare datorită viruşilor, bacteriilor, alergiilor, contactului cu substanţe chimice iritante şi datorită unui obiect străin care a intrat în ochi. Dar să vedem pe rând ce înseamnă acest lucru:

Conjunctivita virală şi bacteriană poate se declanşează la un singur ochi sau la amândoi. Cea virală se manifestă printr-o secreţie apoasă, în schimb cea bacteriană produce o secreţie mai groasă, verde-gălbuie. Ambele variante pot fi cauza unor răceli şi sunt contagioase.

Conjunctivita alergică afectează amândoi ochii şi apare în urma unui factor de natură alergică, cum este polenul. Semnele care apar sunt: mâncărimile intense, lacrimile şi inflamaţia ochilor, strănuturile repetate şi secreţia nazală apoasă. Conjunctivita poate să se umfle şi va apărea pe “albul ochilor” mici băşicuţe. Conjunctivita provocată de iritaţii poate să pară în urma contactului ochilor cu o substanţă chimică sau din cauza corp străin. În general, secreţia mucoasă, roşeaţa şi disconfortul dispar de la sine în maxim două zile.

Conjunctivita virală şi bacteriană se întâlneşte cel mai des la copii şi este contagioasă. Persoana care a contactat virusul poate să transmită infecţia chiar şi în interval de două săptămâni de la primele semne. Pentru a nu se ajunge la astfel de probleme, e important să alegi cu atenţie piscina, în special dacă sunt şi copii, evită contactul cu persoane infectate (cei care au ochii roşii) şi nu pune mâna la ochi decât după ce te-ai spălat. Schimbă cât mai des prosopul şi faţa de pernă. Nu împrumuta prosopul sau cosmeticele (rimelul, creionul de ochi), iar dacă porţi lentile de contact, respectă sfatul medicului în ceea ce priveşte îngrijirea lor.

Persoanele purtătoare de lentile de contact se pot îmbolnăvi mult mai uşor.

Atunci când apar primele semne de îmbolnăvire, se impune un control oftalmologic. De obicei, starea bolnavului se ameliorează chiar şi fără tratament, dar foarte rar, infecţia poate ajunge la cornee, ceea ce afectează vederea.

Un consult la medicul de familie este cea mai bună alegere, deoarece vă va prescrie picăturile sau unguentele de care aveţi nevoie.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here