Congresul de Dacologie de la Târgu-Jiu, dedicat lui Brâncuşi

557

Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu a găzduit sâmbătă ediţia a XIII-a a Congresului Internaţional de Dacologie. Organizator al evenimentului de amploare a fost şi Universitatea ,,Constantin Brâncuşi”. Congresul a avut ca temă „Pietrele Dacilor vorbesc-Brâncuşi 2012”. La acest eveniment au participat peste 200 de persoane printre care elevi, profesori dar şi oameni de cultură. În acest an s-a hotărât ca evenimentul să se desfăşoare la Târgu-Jiu, deoarece manifestările sunt dedicate memoriei maestrului de la Hobiţa, patriarhului sculpturii moderne, Constantin Brâncuşi. Unul dintre invitaţii la Congres a fost Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului.

Congresul Internaţional de Dacologie, dedicat lui Brâncuşi, s-a desfăşurat pe o perioadă de 3 zile, la finalul săptămânii trecute, în care au avut loc prezentări nenumărate despre arta, crezul şi sculpturile lui Brâncuşi. Au fost prezenţi invitaţi din America, Australia, Franţa, Austria şi România, dar şi profesori, istorici, critici de artă, scriitori, nume cunoscute, care au publicat de-a lungul timpului, lucrări de referinţă despre opera brâncuşiană. La acest congres au participat şi reprezentaţii celor mai importante instituţii din Târgu-Jiu.
Programul a continuat cu plasarea participanţilor la Parcul „Coloanei Infinite, apoi a urmat o vizită la casa memorială Brâncuşi din Hobiţa, o slujbă de pomenire la Peştişani, unde participanţii au putut să vadă o urnă cu pământ de la mormântul din Franţa a lui Brâncuşi.

Gorjenii, în prima linie
La evenimentul de sâmbătă a fost prezent şi ing.ec Aristide Buzuloiu, pensionar în prezent, activ participant al mişcării culturale desfăşurate la finalul săptămânii trecute şi în Gorj. “Sunt fiu al Gorjului, cu mulţi ani în urmă am terminat liceul la Târgu-Jiu, şi sunt un iubitor al geto-dacilor pe care îi respect. De când s-a născut această mişcare, din 1999, de la primul congres şi până astăzi, eu sunt în general nelipsit. Asta, deşi părerea mea este una puţin diferită de ceea ce se va discuta astăzi(n.r. sâmbătă), şi anume eu cred că cele 13 congrese care s-au ţinut până acum au fost suficiente, ca să nu rămânem în sfera activităţii teoretice, de a rememora ceea ce sa descoperit până acum. Realitatea profundă este că istoria dacilor este mult mai profundă şi mult mai complexă decât se prezintă astăzi. Tot ce s-a scris la ora actuală, este adevărat dar nu suficient”, a declarat gorjeanul Aristide Buzuloiu.

Funar, la Congresul de Dacologie
Gheorghe Funar, secretar general al PRM, totodată fost primar al Clujului, a fost o prezenţă deosebită la Congresul de Dacologie de la Târgu-Jiu. Acesta l-a avut alături pe preşedintele PRM Gorj, Gheorghe Bucălăete. Funar este şi el pasionat de dacologie. “Să aloce anual în bugetul Ministerului Culturii suma de cel puţin 50 milioane euro pentru aflarea ADEVĂRULUI despre Istoria Poporului Primordial, a geto-dacilor, prin deschiderea a numeroase şantiere arheologice şi punerea în valoare a cetăţilor strămoşilor noştri. Adevărata Istorie a românilor, urmaşi ai Poporului Primordial, confirmă că în Antichitate polul civilizaţiei şi al spiritualităţii se afla în Dacia, sau Geţia. Noi, românii, suntem urmaşii celui mai vechi popor al Europei şi singurul popor autohton. Pe plăcile de aur descoperite la Sinaia, în anul 1875, care nu au fost topite, aflate la Moscova, din 14 septembrie 1944 (circa 300 plăci mari) şi în arhiva secretă a Vaticanului (circa 200 plăci mici) este scrisă Istoria geto-dacilor cu mii de ani înainte de Christos, fiind prezentate şi planurile unora dintre marile cetăţi ale strămoşilor noştri, inclusiv al Sarmizegetusei. (..)La aflarea ADEVĂRULUI despre Istoria Poporului Primordial au adus o contribuţie extrem de valoroasă participanţii la Congresele Internaţionale de Dacologie. În zilele de 29 iunie – 1 iulie a.c. va avea loc la Târgu-Jiu al XIII-lea Congres Internaţional de Dacologie: „Pietrele dacilor vorbesc”-„Brâncuşi 2012”.”, a transmis Funar, Guvernului Ponta, prin intermediul unui articol din ziarul Tricolorul.

Organizatorii nemulţumiţi
În cadrul Congresului s-au discutat aspecte legate de promovarea la nivel local şi naţional a lui Constantin Brâncuşi, organizatorii fiind foarte nemulţumiţi deoarece considerau că artistul este mai promovat în afara ţării decât în România. “S-au implicat foarte mulţi însă nu e problema locală, cei de sus, Ministerul Culturii, Guvernul însăşi, chiar nu înţeleg importanţa acestui Brâncuşi, este un geniu în sculptură care nu poate fi dat la o parte. Acest geniu este în sufletul nostru orice ar face. Când un prieten de-al meu mi-a arătat brevetul lui de aviator, şi am văzut pasărea măiastră a lui Brâncuşi m-am gândit, oare românii nu pot să facă la fel? De ce americanii pot să dea o asemenea importanţă unui sculptor din România, iar românii nu şi-l apreciază”, a declarat şi Napoleon Săvescu, cunoscut organizator al evenimentului. „Acest congres deşi este de Dacologie, el este destinat lui Constantin Brâncuşi, în mod special”, a declarat, Moise Bojincă, rectorul Universităţii ,,Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
Congresul a fost organizat în colaborare cu DACIA REVIVAL INTERNATIONAL, Uniunea Generală a Industriașilor din România, Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sf. Ioan de Ierusalim și cu susținerea Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, Consiliului Județean Gorj, Prefecturii Județului Gorj, Fundației „Dacia” Brașov, Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși”, Fundației „Casa Brâncuși-Hobița”, Peștișani, Asociației Culturale „Românii în lume”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here