Conferința științifică: «Evaluarea calității vieții urbane. Conceperea unui model, cu aplicare la Municipiul Târgu-Jiu»

454

Miercuri, 14 octombrie 2015, ora 15,00 d-l prof. univ. dr. George Niculescu, directorul Institutului de Politici Publice, Administrație și Științele Educației, de pe lângă Universitatea «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu a susținut la sediul institutului Conferința cu tema: «Evaluarea calității vieții urbane. Conceperea unui model, cu aplicare la Municipiul Tg. Jiu», desfășurată în cadrul ciclului de conferințe ce se vor desfășura săptămânal în cadrul acestei instituții academice!

Creșterea permanentă a calității vieții populației este o prioritate strategică pentru orașe
În esență, cercetarea calității vieții furnizează date pentru formularea politicilor sociale la nivel național și european, care au scopul de a diminua inegalitățile sociale și de a crește coeziunea social. De fapt, noțiunea de calitate a vieții reprezintă un concept multidimensional care se raportează la toate sferele vieții umane. Desigur, creșterea permanentă a calității vieții populației este o prioritate strategică pentru orașe, iar analiza factorilor care contribuie la realizarea acestui obiectiv este esenţială în identificarea atuurilor, a punctelor tari şi a punctelor slabe ale comunităţilor urbane. Prin utilizarea unor sisteme de indicatori pentru măsurarea calității vieții, merită evidențiate: stilul de viață, nivelul de trai, gradul de dezvoltare și de atractivitate al unei comunități din perspectiva cetățenilor. Ca urmare a evaluării calității vieții, identificăm modul de viață al populației şi maniera în care locuitorii oraşului se raportează la aceste condiții. Aceştia evaluează diferitele domenii ale vieții sociale, indică prioritățile şi îşi punctează aşteptările. Analiza preliminară destinată analizei reliefează câteva aspecte esenţiale pentru configurarea profilului oraşului şi pentru aprecierea obiectivă a avantajelor pe care orașul le oferă în materie de calitate a vieţii, aspect care trebuie încurajat, dincolo de anumite dezavantaje care trebuie sesizate în timp util şi contracarate. În societatea modernă, luarea în considerare a indicatorilor obiectivi şi a indicatorilor subiectivi, ca un set unitar de indicatori, reprezintă strategia de cercetare în domeniul calităţii vieţii.

Prezentarea teoriilor explicative în domeniul calității vieții subiective
Printre factorii care influențează calitatea vieții în orașe se numără: viața de familie, condițiile de locuit și sistemul de sănătate, situația economică generală din țară, dar dacă vorbim și despre modalitățile de adoptare a unui stil de viață sănătos, principalele măsuri adoptate de către locuitorii orașului se referă la alimentația sănătoasă, odihna suficientă și practicarea sportului. Obiectivele conferinței au fost: prezentarea teoriilor explicative în domeniul calității vieții subiective, printre acestea fiind remarcate unele teorii asupra naturii umane, teoria comparaţiei sociale, teoria adaptării, «Livability» prin influenţa asupra bunăstării subiective şi abordarea capabilităţilor. În cadrul conferinței au fost prezentate două tipuri de cercetări care includ şi indicatori ai calităţii vieţii subiective: 1. cercetări dedicate temei calităţii vieţii şi 2. cercetări care au alte tematici decât cea a calităţii vieţii, dar cuprind indicatori ai calităţii vieţii subiective. În finalul conferinței au fost prezentate rezultatele unei anchete la nivelul orașului Târgu-Jiu, care vor putea constitui indici de fundamentare a politicilor locale în acest domeniu.
Asist de cercetare ştiinţifică, drd. Flavius Cristian MARCĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here