Libertăți, pentru deţinuţii de la Penitenciarul Târgu-Jiu

634
SANYO DIGITAL CAMERA

În martie, Guvernul a aprobat o hotărâre care aduce noutăţi privind condiţiile pentru deţinuţii din penitenciarele României. Astfel, şi la nivelul Penitenciarului Târgu-Jiu, persoanele condamnate vor avea program de resocializare adaptat pentru fiecare, prin noua hotărâre este reglementată audierea prin videoconferinţă, supravegherea electronică la distanţă, respectarea convingerilor religioase în regimul de alimentaţie, dreptul la convorbiri telefonice cu cel mult zece persoane din exteriorul penitenciarului, precum şi posibilitatea testării cu aparatul etilotest.

Regulamentul pentru aplicarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost adoptat în martie de Guvern, printr-o hotărâre. Actul normativ stabileşte regimul de executare însoţit de un program de resocializare adaptat fiecărui deţinut în parte. Totodată, Regulamentul de aplicare a legii arată în detaliu modul în care se face recoltarea probelor biologice şi consacră posibilitatea testării cu aparatul etilotest în vederea stabilirii consumului de alcool. În noua hotărâre a Guvernului, este stabilit şi dreptul la convorbiri telefonice ori respectarea convingerilor religioase.
Conducerea Penitenciarului Târgu-Jiu, s-a pliat pe noile reglementări legale, o bună parte dintre elementele adoptate de Guvern fiind deja puse în aplicare de mai multă vreme la nivelul unităţii de detenţie din Gorj. “La depunerea în penitenciar, prin Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică, se stabilesc, pentru fiecare deţinut, traseul educaţional, nevoile de educaţie, asistenţă psihologică şi socială.
Persoanele custodiate au dreptul de a efectua, pe cheltuiala lor, convorbiri telefonice de la telefoanele instalate în incinta sectorului de deţinere, cu cel mult 10 persoane din exteriorul penitenciarului, atât din ţară, cât şi din străinătate. În acest sens, este necesar ca deţinuţii să formuleze o cerere scrisă administraţiei locului de deţinere. În Penitenciarul Târgu-Jiu a fost implementat sistemul de audiere prin videoconferinţă. Până în prezent, unitatea noastră nu a fost dotată cu mijloace de supraveghere electronică la distanţă. În ceea ce priveşte testarea cu aparatul etilotest, aceasta era deja o metodă de control care se aplică, frecvent, atât angajaţilor, cât şi deţinuţilor”, a transmis purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu, Marius Oborocea.
Noul Regulament detaliază şi normele de alimentaţie ori respectarea convingerilor religioase ale deţinuţilor. Şi aceste elemente, erau deja respectate la nivelul Penitenciarului Târgu-Jiu pentru sutele de deţinuţi custodiaţi. “La nivelul instituţiei noastre sunt respectate convingerile religioase, în regim de alimentaţie. Astfel, dacă o anumită religie restricţionează consumul anumitor alimente, hrănirea este asigurată, în mod adecvat, la cererea deţinuţilor şi se substituie alimentele interzise cu cele recomandate/permise. Prepararea hranei se realizează în vase special destinate acestui scop”, a mai spus reprezentantul Penitenciarului Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here