Comisii de control pe la carierele miniere, în căutarea angajaţilor liberi la protest

386

Conducerea Diviziei Miniere a dispus, în ultimele zile, trimiterea unor echipe de control pe la carierele unde conducerile unităţilor în cauză au acceptat aprobarea unor libere sau concedii de odihnă pentru angajaţi, în zilele protestelor Federaţiei Naţionale Mine Energie(FNME). Nu au scăpat de verificare şefii Carierei Peşteana, unde s-au găsit liberi cu aprobare doar 36 de angajaţi deşi se vehiculase că acolo ar fi fost aprobaţi “voalat” pentru miting vreo 300 de angajaţi. Reprezentanţii sindicatelor le-au luat apărarea şefilor de cariere care au respectat drepturile minerilor la zile libere şi de concediu şi i-au criticat pe cei care au abuzat de poziţia lor, împiedicându-i pe angajaţi să participe astfel la protest.

Prim-vicepreşedintele FNME, Ion Ruşeţ, a fost unul dintre cei care s-a arătat vehement la adresa directorilor care la cererea conducerii CEO nu i-au lăsat pe angajaţi să intre în libere. “Este un abuz neîntâlnit al administraţiei să nu le respecte oamenilor drepturile. De altfel, nu s-a mai întâmplat acest lucru, nu numai în România, într-o ţară africană nu se întâmplă asta”, a declarat Ruşeţ.
Legat de comisia de control trimisă la Cariera Peşteana, pentru verificarea aprobărilor la libere pentru angajaţi, Ruşeţ a avut, de asemenea, comentarii acide. El i-a luat însă apărarea directorul Alexandru Braia care nu a apelat la măsuri extreme în acest caz. Tot Ruşeţ a declarat că, pentru simplul fapt că este liberal, Braia nu merită să fie sancţionat. “Nu văd de ce ar fi directorul Braia vinovat. Sunt vinovaţi directorii care au făcut plecăciuni la Ciurel şi în momentul de faţă nu au dat libertate oamenilor să vină la miting. Oamenii au vrut libere, au vrut concediu de odihnă, dar nu li s-a dat drumul. Un exemplu concret este la Cariera Jilţ şi la Cariera Roşiuţa, unde sunt exemple concludente de abuzuri. Oamenii au fost alături de noi, este un moment de solidaritate pe care l-am prevăzut şi prognozat. Din păcate, astăzi(n.r. joi), noi, prin sacrificiul acestor oameni, a trebuit să învingem tupeul şi aroganţa directorului Ciurel”, a declarat Ruşeţ.

Condescu critică “nebuniile lui Ciurel”
Şi Condescu s-a arătat critic la adresa celor care fac demersuri să-i sancţioneze pe cei care au respectat legea.
“L-aţi văzut pe domnul Ciurel aseară(n.r. miercuri ), public, spunând că cei care vor participa la miting vor fi disponibilizaţi. Acum a spus că nu are nici un fel de problemă”, a declarat şi Marin Condescu, preşedintele FNME, vizavi de comisiile de control trimise de la Divizia Minieră pe la carierele unde s-a zvonit că sunt sute de “învoiţi” cu libere sau concedii pentru miting.
De asemenea, Condescu a declarat că în opinia sa şi directorii care au greşit, în viziunea lui Ciurel, ar putea fi schimbaţi din funcţii, deoarece managerul “este capabil să îşi schimbe acum şi casa”. “Problema este că suferim şi ceilalţi pentru nebuniile pe care le face Ciurel. Fiind însă la 500 de metri de spitalul de boli neuropsihice, se pare că s-au transferat lucrurile… (..) Băieţii ăştia sunt dezaxaţi”, a completat, ironic, Condescu, făcând referire la faptul că sediul CEO se află lângă secţia de psihiatrie a spitalului de la Pasarelă.
Există însă posibilitatea ca după mitingul de joi, cu o participare numeroasă a angajaţilor, unii directori de carieră să fie sancţionaţi pe motiv că nu au oprit accesul angajaţilor la acţiunea de protest, nerefuzând să le semneze liberele sau cererile de concediu de odihnă.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here