Combinaţii periculoase pentru sănătatea ta

477

combinatii periculoaseAnumite obiceiuri alimentare sau combinaţii de alimente nepotrivite pot afecta destul de grav sănătatea noastră. Tot ceea ce trebuie să facem este să evităm cât de mult astfel de obiceiuri deloc prietenoase cu organismul nostru. Dar iată ce nu e recomandat să asociem.

Fumatul şi anticoncepţionalele

Se ştie că fumatul dăunează foarte mult sănătăţii organismului nostru. Dar dacă se şi fumează pe timpul administrării tuturor tipurilor de pilule contraceptive, pot apărea cheaguri de sânge care pot provoca tromboze, riscul fiind destul de mare. Ţigări şi în acelaşi timp şi anticoncepţionale măresc riscul de deces datorită trombozelor.

Duşul fierbinte după exerciţiile fizice

În timpul antrenamentelor are loc creşterea temperaturii şi dilatarea vaselor de sânge. De aceea în aceste condiţii este contraindicat duşul fierbinte imediat după orele de sport. Acesta nu face altceva decât să solicite inima şi poate cauza accidente vasculare.

Duşul este indicat după câteva minute după ce respiraţia revine, dar folosind apa caldă şi nu fierbinte.

Lipsa somnului şi cafeaua

Datorită orelor nedormite, în corp are loc secreţia unor hormoni care cresc ritmul cardiac şi tensiunea arterială. Cafeaua măreşte şi ea tensiunea arterială, iar producerea unui accident vascular este destul de mare.

Un risc de periculozitate prezintă şi combinaţia dintre lipsa somnului şi stresul sau activităţile fizice intense.

Dacă aţi avut o noapte în care nu aţi prea dormit nu e indicat ca a doua zi să consumaţi energizante, şi nu suprasolicitaţi organismul, lăsaţi-l să lucreze la un randament mai redus.

Alcoolul şi energizantele

Cafeaua, băuturile energizante, prin acţiunea lor de excitant cerebral, dau impresia doar a unei stări de luciditate precum cea normală. Acest lucru este considerat periculos pentru persoanele care practică un sport ce implică riscuri sau întreprind activităţi cu potenţial periculos).

Somnul după consumul exagerat de alcool. Dacă persoana respectivă a adormit stând pe spate şi nu este supravegheată, poate exista riscul de înec.

Efortul fizic într-o încăpere poluată cu fum de ţigară

Şi aici ne referim la cazurile din discoteci sau cluburi când se dansează într-un spaţiu neaerisit în totalitate. Fumul de ţigară ajunge în plămâni în cantităţi mari, pentru că respiraţia este mai pronunţată iar frecvenţa sa este mărită.

Condusul şi oboseala

Conducerea după o noapte cu doar câteva ore de somn este periculoasă, conform anumitor experimente (realizate în condiţii controlate), precum conducerea cu o anumită alcoolemiei.

Hidratarea redusă pe timpul călătoriilor lungi

Acest lucru poate duce la apariţia cheagurilor de sânge la membrele inferioare, care pot avansa dacă se păstrează pentru mult timp aceeaşi poziţie. Alţi factori care duc la formarea cheagurilor în timpul călătoriilor: fumatul, administrarea anumitor anticoncepţionale.

De asemenea un risc destul de mare îl are şi imobilitatea pentru câteva ore asociată cu anumite preocupări, cum ar fi de exemplu lucrul la calculator. Dar aici există o probabilitate mai scăzută să nu vă nu vă ridicaţi deloc sau să mişcaţi picioarele pentru două trei ore.

Persoanele care călătoresc pe distanţe mari sau cele care petrec multe ore în faţa calculatorului trebuie să ţină seama de anumite sfaturi ale specialiştilor precum:

– să vă ridicaţi şi să vă deplasaţi după circa o oră sau dacă nu se poate, cel puţin să mişcaţi picioarele;

– de asemenea foarte importantă este hidratarea.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here