Combaterea bătăturilor prin metode eficiente

787
calcaie 1Le întâlnim pe curbura articulaţiilor, pe degetele de la picioare, pe tălpi şi în alte părţi ale corpului. Da, în mod sigur ne referim la acele nesuferite bătături care ne dau bătăi de cap. Încălţămintea incomodă, statul pentru o perioadă îndelungată de timp în picioare, iritaţiile, traumele mecanice, toate acestea duc uneori la apariţia bătăturilor. Ce sunt însă acestea de fapt? Bătăturile sunt acele excrescente dureroase ce presupun îngroşarea stratului cornos al pielii.

Iată câteva metode naturiste de tratare a acestora:

– Pe zona cu bătături se aplică frunze proaspăt culese sau fierte de pelin sau o pastă obţinută din pulbere de pelin amestecat cu ulei de lămâie.
– Planta de coada şoricelului se lasă pentru câteva minute în apă clocotită. După răcire, planta se împachetează în tifon şi se aplică peste bătături.
– Bătătura se înmoaie pur şi simplu în apa fierbinte, urmând ca ulterior să se aplice peste bătături o bucată de propolis. Se lasă să acţioneze acolo pentru o perioadă de trei zile.
-O metodă eficientă de tratare atât a bătăturilor cât şi a călcâielor crăpate este următoarea: frunzele de ceapă verde se dau prin răzătoare, iar pe timpul nopţii amestecul obţinut se lasă să acţioneze asupra bătăturilor.
– Coaja de ceapă se lasă la macerat în oţet pentru două săptămâni. Ulterior, peste bătătură se aplică un strat de coajă având grosimea de doi milimetri, ţinându-se astfel bandajat pe tot parcursul nopţii. Procedura este efectuată de câteva ori.
– S-a dovedit că răşina coniferelor este extrem de eficace în scoaterea bătăturilor. După ce anterior bătătura a fost înmuiată în apa fierbinte, se aplică răşina pe suprafaţa afectată trei zile consecutiv, fixându-se cu ajutorul unui plasture sau cu un leucoplast ce se înlocuieşte la cel puţin 12 ore.
– Pasta obţinută prin pisarea căţeilor de usturoi se amestecă cu zeama de lămâie şi se aplică peste bătături o săptămână la rând.
– Cataplasmele cu infuzie de iederă neagră au de asemenea un efect pozitiv asupra bătăturilor, însă efectul acestora se face simţit abia după trei zile de la începerea procedurii.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here