Combate tusea cu ridiche neagră

1072
ridichea neagraRidichea neagră sau de iarnă este pe dinafară închisă la culoare, şi pe dinăuntru albă şi ne oferă rădăcina folosită în scop culinar şi terapeutic. Se consumă crudă, în aperitive şi salate mixte. Bogată în vitamina C, magneziu, fier şi calciu, ridichea neagră este benefică şi împotriva artrozei sau a tusei.

În amestec cu mierea, ridichea neagră constituie un excelent fortifiant pentru organism. Se folosesc 300 g ridichi negre şi 300-350 g miere, de preferinţă polifloră. Ridichile bine spălate, cu tot cu coajă, se dau prin răzătoarea cu ochiuri mici şi se amestecă în miere. Se pun într-un vas acoperit şi se lasă 24-48 de ore. Se amestecă înainte de folosire. Acest remediu poate fi utilizat şi în cazul copiilor cu tuse rebelă, precum şi al celor care prezintă tulburări de creştere.
Sirop pentru tulburări hepatice şi ale vezicii biliare
Se spală bine câteva ridichi negre şi se taie rondele subţiri, fără a le decoji. Se acoperă fundul unui vas cu felii subţiri şi se presară pe ele un strat de zahăr. Se pun astfel mai multe straturi alternative de ridichi şi zahăr. Se lasă la macerat până la formarea unui sirop gros.
Se scurge siropul şi se păstrează într-un flacon închis ermetic, la rece.
Se beau trei linguri dimineaţa, pe stomacul gol, şi două linguri înainte de masa de seară.
Se face această cură timp de două până la patru săptămâni.
Sirop pentru dizolvarea calculilor biliari şi drenarea bilei
Se scobeşte o ridiche neagră în interior şi se umple scobitura cu miere. Se lasă circa 7 zile, în aşa fel încât mierea să “tragă” principiile active, devenind aproape lichidă. Se consumă 4-5 linguri pe zi din acest lichid, între mese.
O ridiche neagră mare, spălată, necurăţată de coajă se rade fin. Se lasă la macerat într-un litru de vin alb sec, timp de două săptămâni.
Se agită sticla în fiecare zi, se strecoară şi se bea un pahar din acest preparat dimineaţa, pe stomacul gol. Se face cură timp de trei săptămâni şi se poate relua în fiecare anotimp.
Sirop de tuse
Se taie un căpăcel din ridiche şi se pune o linguriţă de zahăr. Se lasă peste noapte, iar dimineaţa vom observa că sucul a început deja să se strângă. Se ia câte o linguriţă după masă.
De fiecare dată când luăm din suc, se mai pune o linguriţă de zahăr.
E bine să ştii!
Ridichea neagră poate să aibă şi două efecte negative, dezagreabile: balonări şi respiraţie urât mirositoare.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here