Comandantul Marin Bran: „Garnizoana Târgu-Jiu va ocupa un loc special în inima mea”

2140

Col. ing. Marin Bran, comandantul Garnizoanei Târgu-Jiu, și-a luat adio de la arme, după mai bine de trei decenii de carieră militară. Înainte de a pleca din orașul lui Brâncuși, comandantul Bran ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit sincer despre experiența sa de militar, dar și despre proiectele pe care le-a inițiat la nivelul Garnizoanei Târgu-Jiu și care se vor finaliza în perioada următoare.

Reporter: După o viață în slujba Armatei Române, ați decis să puneți uniforma în cui. Cum au fost cei 32 de ani de carieră militară?
Marin Bran: Dacă faci ceva cu drag, nimic nu este greu. Armata a fost viața mea. Cei 32 de ani au fost ani frumoși cu multe realizări. Au fost anii în care Armata a trecut prin transformări radicale, până la una de profesioniști.
Rep.: Știu că, de-a lungul carierei, ați schimbat mai multe garnizoane. Care sunt acestea și care dintre ele v-a fost cea mai dragă?
M.B.: Am schimbat 6 garnizoane și anume: Slatina, Caracal, Ploiești, București, Târgoviște și, în final, Târgu Jiu. Toate garnizoanele au reprezentat o etapă importantă din cariera mea, dar cea în care mi-am desăvârșit cariera a fost garnizoana Târgu-Jiu. Pot să spun că aceasta a fost garnizoana care va ocupa un loc special în inima mea.
Rep.: Care a fost cea mai dificilă misiune a dumneavoastră?
M.B.: Cea mai grea misiune a fost cea din Decembrie 1989, când fiind încă student la Academia Tehnică Militară, am primit misiunea să întărim paza Ministerului Apărării. Atunci și-au pierdut viața cinci colegi. Pentru un militar, pentru un comandant cea mai grea misiune este cea din care nu te intorci cu efectivul intreg.
Rep.: Ce le recomandați tinerilor care doresc să urmeze o carieră militară?
M.B.: Le recomand să se înarmeze cu tărie de caracter, să fie patrioți 100% și să fie pregătiți să-și apere țara chiar cu prețul vieții. Viața în armată este extrem de frumoasă, dar și extrem de dură. În armată trebuie să fii pregătit oricând pentru orice. Le recomand tinerilor să urmeze cariera militară. Este o meserie aparte și pe care nu o poate face oricine.
Rep.: Ce înseamnă să fii comandantul unei garnizoane?
M.B.: Comandantul garnizoanei este comandantul militar cu rangul cel mai mare, care coordonează pe linie militară toate structurile din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională. Aș vrea pe această cale să le mulțumesc tuturor colegilor din MAI, SRI, STS și Ministerul Justiției pentru sprijinul acordat în cei 4 ani și jumătate în desfășurarea misiunilor comune. Am întâlnit aici oameni cu o pregătire profesională deosebită, care au contribuit decisiv la buna desfășurare a activităților începând de la cele de ordine și disciplină, intervenții în situații de urgență și nu în ultimul rând la manifestările culturale de la nivelul garnizoanei.
Rep.: Înainte de a trece în rezervă ați reușit să punctați o serie de proiecte importante pentru Garnizoana Târgu-Jiu și pentru comunitatea locală de aici, unul dintre acestea fiind și vizita pe care urmează să o facă la Târgu-Jiu președintele Klaus Iohannis. Ne puteți oferi câteva detalii despre toate acestea?
M.B.: Pe linie de garnizoană, într-adevăr am punctat o serie de proiecte printre care unul este de o importanță deosebită și anume reabilitarea Cimitirului Eroilor din Târgu-Jiu, cu sprijinul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, care a alocat fonduri pentru această activitate. Am reușit să introducem, pentru anul 2016, în circuitul vizitelor efectuate de președintele Klaus Iohannis cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, și Cimitirul Militar din Târgu-Jiu.
Rep.: Cine s-a mai implicat în acest proiect?
M.B.: În realizarea acestui proiect se va implica și Primăria Târgu-Jiu prin asfaltarea aleilor și reabilitarea împrejmuirilor. Mulțumesc pe această cale unor oameni de onoare care au sprijinit activitatea Garnizoanei Târgu-Jiu și anume domnului președinte al Consiliului Județean, Ion Călinoiu, domnului primar, Florin Cârciumaru.
Rep.: Cum ați relaționat cu gorjenii?
M.B.: Am simțit oamenii din Gorj mereu aproape de armată, aproape de militari. O colaborare foarte bună am avut cu cadrele militare în rezervă și în retragere, precum și cu veteranii de război.
O relație specială am avut cu domnul general rtr. Ispas Constantin președintele ANVR GORJ cu care am participat la manifestările dedicate Regimenului 30 Gardă, unitate cu care domnia sa a participat la al Doilea Război Mondial, și la Ziua Porților Deschise organizate de OFICIUL NAȚIONAL PENTRU CULTUL EROILOR.
Rep.: Cum vedeți viitorul Armatei? Sunt tinerii de astăzi motivați să urmeze o carieră militară?
M.B.: Armata română este acum o armată NATO, modernă pregătită să facă față oricărei situații. Procesul de modernizare a instituției continuă asta și datorită faptului că la conducerea politică și militară a armatei au fost oameni serioși, dedicați interesului instituției.
Armata este și va fi o instituție în care valorile nu se vor altera niciodată. Tinerii care vor să acceadă la o carieră militară trebuie să aibă vocație pentru această meserie, să se pregătească permanent și satisfacțiile morale și materiale vor fi pe măsură.
Rep.: Pentru că militarii sunt foarte bine organizați, cred că v-ați gândit ce veți face în continuare. Ce planuri aveți pentru următorii ani?
M.B.: Având în vedere experiența obținută ca manager, mă gândesc să încerc o carieră și în administrația publică. Fiind inginer de profesie, mă gândesc la o colaborare cu instituțiile de profil în domeniul industriei de apărare și în domeniul învățământului superior militar. Sunt multe de făcut și sper să fiu sănătos să le pot realiza.
Ce pot să vă spun este faptul că o să-mi fie dor tot timpul de armată și toată viața o să fiu ,,un militar”.
Rep.: În final, transmiteți-le un mesaj celor care rămân în activitate!
M.B.: Colegilor care rămân în cadrele active le urez misiuni ușoare, fără evenimente, să fie buni patrioți și să-și iubească necondiționat țara și armata română.
Am avut aici, la Gorj, niște camarazi minunați cu care, umăr la umăr, am trecut peste toate greutățile. Le mulțumesc din suflet și vreau să spun că datorită lor am reușit!
A consemnat Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here