Colonelul Zinca G. Pantelimon, înmormântat cu onoruri militare

1348

Joi, 5 mai 2022, o zi cu cer senin și soare strălucitor, colonelul de finanțe (rtr.) Zinca G. Pantelimon, decedat luni, 2 mai 2022, în casa părintească din satul Lintea, comuna Scoarța, a fost condus pe ultimul drum de către familie, militari activi sau în rezervă, consăteni și înmormântat, cu onoruri militare, în Cimitirul din satul Copăcioasa, comuna Scoarța, județul Gorj.

Zinca G. Pantelimon s-a născut la data de 27.07.1932, în localitatea Copăcioasa, județul Gorj, în familia lui Gheorghe și Constantina Zinca.
A urmat cursurile primare și gimnaziale la Copăcioasa în perioada 1939 -1946, iar în perioada 1947-1951 a fost elev al Liceului „Frații Buzești” din Craiova. După absolvirea liceului, în anul 1951 a îmbrăcat uniforma de militar, absolvind, în anul 1953 Școala Militară de Ofițeri de Intendență și Finanțe de la Craiova, iar în anul 1955, Școala Militară de Ofițeri Superiori „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
La data de 31.01.1966 s-a căsătorit, la Bistrița, cu Maricuța Olimpia, care locuiește la Cluj Napoca și în prezent este grav bolnavă. Au împreună doi copii: Stoianu Mariana, domiciliată în Constanta și Zinca Daniel, domiciliat în Cluj- Napoca.
Pentru temeinica sa pregătire superioară în anul 1971 a absolvit Academia de Studii Economice din București, Cursul Postacademic de Servicii în anul 1978 și Cursul Postacademic de Finanțe în anul 1985.
Cu o asemenea pregătire militară și de specialitate, colonelul Pantelimon Zinca a îndeplinit numeroase funcții importante, astfel:
– Contabil la Sectorul Construcții Constanța (1953 – 1955);
– Șef Birou financiar la Sectorul Construcții Constanța (1955 – 1957);
– Șef Birou financiar la Batalionul de Construcții Craiova (1957 – 1958);
– Șef Birou financiar la Batalionul de Construcții Călărași (1958 – 1959);
– Șef Birou echipament la Sectorul Construcții Constanța (1959 – 1962);
– Șef Secție depozitare la Depozitul Materiale de Intendență Basarabi (1962 – 1964);
– Șef Secție evidență contabilă la Depozitul Materiale de Intendență Basarabi (1964 – 1966);
– Șef Birou la Depozitul Materiale de Intendență Basarabi (1966 – 1971);
– Economist la Sectorul Construcții Cluj-Napoca (1971 – 1973);
– Șef Birou Plan la Sectorul Construcții Cluj-Napoca (1973 – 1982);
– Contabil șef la Sectorul Construcții Cluj-Napoca (1982 – 1992);
Și-a dedicat o mare parte din viață scrisului, fiind autorul unor lucrări științifice de referință în domeniul logisticii, informaticii și contabilității:
– Sistemul de evidență pentru recuperarea materialelor refolosibile și ambalajelor de intendență (1962);
– Lucrări de programe și programare și urmărirea lucrărilor de construcții (1978);
– Evidența costului de producție și metode de reducerea lui (1978).
A activat în Armata României timp de 41 de ani, din care 39 de ani ca ofițer în condiții deosebite de muncă. Profesia de ofițer a răposatului a fost una de excepție. Și-a pus amprenta pe toate șantierele de construcții militare din Dobrogea și Muntenia în perioada 1953 – 1971, iar din 1971 până în 1993 pe cele din Ardeal și Banat.
Pentru pasiunea în muncă și pentru profesionalismul său a fost răsplătit cu numeroase distincții militare și civile.
După trecerea sa în rezervă, la 1 august 1992, împlinind vârsta de 60 de ani, a sprijinit constant, în calitate de membru, acțiunile Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – Filiala Gorj, precum și cea din cadrul Subfilialei Cultul Eroilor din comuna Scoarța.
După oficierea slujbei religioase desfășurate în fața Bisericii din Copăcioasa, de către un sobor de preoți, a urmat o cuvântare a preotului paroh și una a domnului colonel (rtr.) Dobre Bebe, din care redau câteva fragmente: „Preacucernice Părinte Paroh, preacucernici părinți, îndurerată familie și întristată adunare, se vad lacrimi pe fețele dumneavoastră și suspine pentru un oștean care, nouă militarilor, ne-a făcut mare fală cu activitatea domniei sale. Acum colonelul ZINCA GH. Pantelimon a plecat să slujească în Împărăția lui Dumnezeu și sunt convins că devotamentul pentru cariera militară îl va așeza în Ceata Îngerilor, ca un preferat al lui Dumnezeu. Și-a dedicat viața profesiei de cadru militar activ timp de peste 40 de ani, in garnizoanele Craiova, Constanta, Medgidia, Basarabi, Călărași și Cluj Napoca. La câțiva ani după pensionare, defunctul s-a retras în satul Lintea, comuna Scoarța, căutând să pună în valoare moștenirea lăsată de părinți. Datorita sănătății precare a soției, a domiciliului actual și a profesiei copiilor, defunctul a beneficiat, în baza unei Sentințe Civile, de servicii de curatelă asigurate de doamna Bușe Ileana.
Întristată adunare, vă rog să fiți de acord cu mine că pe pământ nu putem avea toate virtuțile: profesie de excepție, atașament total față de familie, comportament social ilustru, etc. Așadar nu vă lăsați pradă deznădejdii că nu suntem excepționali în toate. Sporiți în rugăciune, faceți mai mult si mai bine decât părintele, ruda sau cunoscutul care a trecut la cele veșnice. Abandonați-vă în brațele lui Dumnezeu, deoarece este Singurul care le poate rezolva pe toate. Mult respectate coleg de arme, vei rămâne în memoria noastră datorită carierei profesionale strălucite. Așa cum spune psaltistul „călător sunt în fața TA și oaspete, ca toți părinții mei” trebuie să înțelegem că pe Pământ casa noastră este vremelnică, suntem într-o Casă de oaspeți. Tot așa a fost și răposatul care a început o călătorie spre Casa lui Dumnezeu, unde va fi oaspetele Împărăției Cerurilor. Ne vom întâlni acolo sus mult respectate coleg de arme, dar până atunci DRUM LIN PRINTRE STELE!”
În cimitir, înainte de a-l băga în mormânt, comandantul gărzii de onoare i-a înmânat domnului Zinca Daniel, băiatul defunctului, drapelul tricolor, apoi, în timp ce sicriul era coborât în mormânt, pe melodia „Liniște”, interpretată de gornistul Bădescu Gheorghe, militarii i-au prezentat onorul și au tras trei salve de foc.
Dumnezeu să-l aibă în paza lui și să-l așeze în rândul celor buni și drepți.
Col. (rtr.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.