Colegiul Tehnic Motru, la concursul „Juvenes Translatores”

417

La începutul acestei săptămâni a fost publicată lista şcolilor selectate pentru a participa la cea de-a VII-a ediţie a concursului şcolar de traducere „Juvenes Translatores”. Printre cele 33 de licee din România selectate pentru a participa la acest concurs se numără şi Colegiul Tehnic Motru.

Înscrierile pentru concursul „Juvenes Translatores” s-au desfăşurat în perioada 1 septembrie – 20 octombrie. La finalizarea perioadei de înscriere a avut loc tragerea la sorţi în urma căreia au fost selectate şcolile care vor participa la concurs din rândul celor care s-au înscris. Din România au fost selectate 33 de licee, între care şi Colegiul Tehnic Motru. Şcolile selectate vor trebui să aleagă între 2 şi 5 elevi şi să introducă în baza de date numele concurenţilor şi combinaţiile de limbi alese de aceştia, până cel târziu la data de 20 noiembrie 2013. Testul va avea loc la data de 28 noiembrie 2013. În ziua testului, Direcţia Generală Traduceri a Comisiei Europene (DG Traduceri) va pune la dispoziţia şcolilor textele care urmează a fi traduse (textele sursă).Cum 2013 este Anul european al cetăţenilor, textele care urmează a fi traduse în cadrul concursului vor avea ca temă cetăţenia europeană şi avantajele acesteia pentru locuitorii UE – în calitate de persoane particulare, consumatori, rezidenţi, studenţi, lucrători sau actori politici. În timpul testului, este interzisă folosirea computerelor sau a altor echipamente electronice. Traducerile trebuie să fie scrise de mână, în mod lizibil. Textele ilizibile vor fi eliminate din concurs.
Traducerile trebuie trimise către DG Traduceri (la Bruxelles) în aceeaşi zi, prin scrisoare recomandată. Fiecare traducere va fi evaluată de către un comitet alcătuit din traducători şi revizori din cadrul DG Traduceri. În urma evaluării, juriul, prezidat de directorul general al DG Traduceri, va alege cea mai bună traducere din fiecare stat membru.

Câştigătorii, anunţaţi în februarie
Lista celor 28 de câştigători va fi publicată la începutul lunii februarie 2014. Câştigătorii vor fi invitaţi la Bruxelles, unde comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret le va înmâna premiile. Invitaţia este valabilă şi pentru un adult însoţitor şi un profesor. Ceremonia de premiere a câştigătorilor va avea loc în data de 8 aprilie 2014. Concursul de traduceri „Juvenes Translatores” se organizează anual, începând din 2007, tocmai pentru a-i încuraja pe tinerii care vor să înveţe limbi străine.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here