“Colaborarea” Burleanu – Popescu pune în pericol Euro 2020?

461

Decizia prim-ministrului Mihai Tudose de a-l numi pe fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal, Gheorghe Popescu, în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al premierului a fost întâmpinată cu scepticism de preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. Cel din urmă a declarat că forul autohon trebuie să gestioneze, în această perioadă, un moment important, pentru viitorul Euro 2020 în România, fără alte “complicaţii”. În plus o colaborare între Popescu şi Burleanu ar putea fi anevoiasă, având în vedere războiul deschis în care se află cei doi. Potrivit deciziei şefului Guvernului, Gheorghe Popescu “asigură exclusiv consilierea în domeniile promovării programelor de sport şi susţinerii proiectelor de dezvoltare a structurilor sportive, precum şi în legătură cu organizarea Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020”. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că se va sfătui cu Popescu, dar trebuie să ştie exact ce rol ocupă fostul jucător al Barcelonei.
“Vom fi nevoiţi să colaborăm cu Gheorghe Popescu atât timp cât vom avea nişte acte emise de Guvernul României. Aşteptăm această comunicare oficială ca să vedem de pe ce poziţii vom colabora. Vom vedea dacă domnul Popescu va fi membru al comitetului interministerial, unde probabil îl va reprezenta pe premier, sau va fi în grupul de lucru. Dacă are rolul unui consilier atunci cred că o poate face foarte bine, în limitele managementului pe care le cunoaştem, dar ca şef al acestui proiect al României nu este posibil. Forul organizator este UEFA. Deci dacă ne dorim să avem un şef peste România care organizează EURO 2020 atunci acesta trebuie să fie nominalizat de UEFA. Întotdeauna, federaţia naţională, în cazul de faţă FRF, este interfaţa UEFA în România. Fiindcă acest dosar de candidatură a fost depus de FRF având în spate nişte garanţii guvernamentale“, a spus Burleanu. Şeful FRF a mai afirmat că România are, în momentul de faţă, un raport favorabil din partea UEFA în ceea ce priveşte organizarea Euro 2020. “Federaţia Română de Fotbal are nişte angajamente precise, opt mai exact, iar şase dintre ele sunt deja îndeplinite. Primăria Capitalei are, de asemenea, un rol foarte important pentru că vorbim despre Arena Naţională unde am avut vizite din partea UEFA şi s-au primit recomandări de modernizare, iar lucrurile se află acum într-un ritm accelerat. Ca să înţelegeţi că lucrurile merg bine, în toată această perioadă am avut vizite de la UEFA, iar Bruxelles a pierdut organizarea EURO 2020 în detrimentul Londrei pentru că stadionul nu era gata. În timp ce la noi avem un raport favorabil. Niciun reprezentant al Guvernului nu se va deplasa la Nyon pentru a discuta cu UEFA. Noi avem nişte angajamente luate şi avem vizite periodice din partea UEFA. Menţionez că forul organizator al EURO 2020 este UEFA, nu Guvernul României, nu Federaţia Română de Fotbal. FRF este doar o interfaţă şi un coordonator al tuturor acestor unităţi şi ministere în ceea ce priveşte livrarea şi asigurarea tuturor angajamentelor luate pentru îndeplinirea dosarului de candidatură“, a precizat Burleanu.

Dunca: “Popescu, o plusvaloare”
Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a vorbit despre rolul pe care îl va avea Gică Popescu, declarând că fostul component al Generaţiei de Aur nu poate fi decât o adiţie valoroasă în relaţiile dintre partea română şi partenerii europeni.
“Drept consilier de stat al premierului, va face parte din Comitetul interministerial de organizare a Euro 2020. Va colabora direct şi cu grupul de lucru desemnat de acest Consiliu. Practic, dacă ar apărea disfuncţionalităţi de comunicare, blocaje între ministere, Gică le va aduce la cunoştinţa primului ministru pentru a putea fi rezolvate cât mai rapid. Mai mult, va merge el la ministere să rezolve orice problemă, ca reprezentant al premierului. În plus, va ţine legătura şi cu UEFA, unde, datorită carierei sale de excepţie, are foarte multe legături. În limbaj sportiv dacă vreţi, Gică Popescu este o plusvaloare în echipa de lucru pentru Euro 2020. Care este un proiect extrem de important, o prioritate de interes naţional pentru Guvern, pentru România”, a precizat Dunca.
România a primit în 2014 dreptul de a organiza pe Arena Naţională trei meciuri din cadrul fazei grupelor CE din 2020 şi o partidă din optimile de finală.

Îngroapă securea războiului?
O împăcare între Gică Popescu şi Răzvan Burleanu pare însă puţin probabilă în acest moment. Văzut de mulţi ca viitorul şef al Federaţiei Române de Fotbal, Popescu a fost ţinut după gratii 20 de luni, după condamnarea de 3 ani primită în Dosarul Transferurilor. A fost momentul când a ieşit oficial din cursa către fotoliul de preşedinte, iar victoria i-a revenit lui Burleanu. De la eliberarea sa, cel poreclit “Baciul” l-a atacat în mai multe rânduri pe actualul preşedinte, despre care a declarat că nu se pricepe la fotbal. În ultima intervenţie televizată în care a vorbit despre conducătorul fotbalului autohton, Popescu a spus că Burleanu îşi urmăreşte doar interesele proprii, şi nu are proiecte gândite de el.
“În 2013, România s-a bătut în piept că organizează o grupă de la CE de fotbal. Am bătut palma cu UEFA, am fost foarte mândri în momentul ăla. Nu s-a făcut nimic. Ne trebuiau patru stadioane. Pe actualul președinte nu-l interesează deloc viitorul fotbalului românesc, ci imaginea proprie. Și cred că se pregătește pentru altceva. Pentru ce? Nu știu, carieră politică, altceva, nu știu. Răzvan Burleanu este un om fals, lipsit de idei proprii, care preia tot ce face de la departamentul de comunicare, vine cu răspunsurile și cu eventualele întrebări ale jurnaliștilor pe hârtie”, a spus Popescu.
Fostul fundaș a vorbit, la finalul anului trecut, şi despre alegerile de la FRF din 2018, unde s-a speculat că va candida şi un component al “Generaţiei de Aur”. “Niciun membru al Generației de Aur nu a ieșit până acum public să spună că vrea să candideze. Pentru mine, a-ți anunța candidatura nu înseamnă să ieși la TV și să spui asta. Să-ți anunți candidatura înseamnă, în opinia mea, să ieși public pentru a anunța asta, pentru a-ți prezenta planul și echipa. S-a vehiculat numele lui Florin Prunea sau al altora, dar nu am văzut nimic public până acum. Poate zilele, săptămânile următoare. Deocamdată, nefiind niciun candidat care să facă public acest lucru, noi nu am ieșit să spunem nimic”, a afirmat Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here