Coadă pentru predarea deșeurilor reciclabile!

1051

Situație inedită în parcarea unui supermarket din Târgu Jiu. după ce, aici, a fost inițiată o campanie de strângere a ambalajelor din sticlă, plastic și hârtie în schimbul a 50 de bani pentru fiecare produs.

Campania s-a încheiat marți seara, dar s-a bucurat de un succes uriaș, dovadă fiind cozile care s-au format de oameni care au venit nu cu unul sau doi saci, ci cu cât mai mulți, plini de astfel de produse reciclabile. Cei de la coadă chiar s-au luat la ceartă atunci când cineva nu respecta rândul și intra în față, situația tensionată fiind dată și de faptul că aparatul care inventariază deșeurile aduse pentru reciclare se defecta și avea nevoie de reparații frecvente din partea angajaților supermarketului. „Noi am venit de la țară și nu ne așteptam să fie atâta lume. Mai intră și doamna asta în față, normal că ne supărăm. Acum stăm la coadă că până la urmă ne vine și nouă rândul, ce să facem”, a spus un gorjean.
Au fost persoane care au mărturisit că au stat aici și câteva ore, unii chiar și o jumătate de zi, doar pentru a ajunge să predea deșeurile cu care au venit înainte de a se încheia campania de predare a acestora. „Am venit acum cinci ore și în intervalul ăsta aparatul care preia dozele și sticlele s-a stricat de nu știu câte ori. Stăm și așteptăm. Dar noi avem doi saci cu deșeuri, dacă ne dau 50 de bani pe fiecare lucru pe care l-am adus se adună niște bani și zic că se merită să așteptăm”, a spus o femeie. Au fost la coadă și persoane cu experiență occidentală, care au putut să compare lucrurile. „Ceea ce se face aici e reciclare ca în Germania. O singură mare diferență este însă. În Germania este 25 de eurocenți o sticlă și aici e 50 de bănuți o sticlă, ceea ce e prea puțin. Dar e mai bine așa decât să fie aruncate pe cine știe unde că uite, vine lumea cu ele și ia un ban înapoi”, a spus femeia. Coada formată de cei veniți cu saci întregi de produse reciclabile l-a bucurat nespus pe Luis Popa, director al Serviciului Gestionare Deșeuri din Consiliul Județean Gorj, inițiator al mai multor campanii de igienizare și strângere gunoaie aruncate în natură în ultimii ani. „Se pare că atunci când începi să motivezi omul, iar omul vede acest lucru în propriul buzunar și el începe să facă colectarea selectivă așa cum trebuie. Dovada e această coadă pe care, sincer, mă bucur să o văd pentru că dacă nu ar fi la coadă, măcar o parte din cei de aici ar arunca aceste deșeuri prin pădure sau pe unde le găsim atunci când facem campaniile de curățenie. Prin amenzi nu reușim să facem lucruri frumoase, putem face lucruri frumoase prin a motiva oamenii să vină la astfel de aparate sau să ducă produsele de acolo de unde le cumpără”, a menționat Luis Popa. De luna viitoare magazinele vor fi obligate prin lege să preia deșeurile reciclabile din sticlă, hârtie și metal contra unei sume de 50 de bani pe produs.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here