Coabitarea între premier și președinte… uite-o, nu-i!

1347

Toată lumea s-a “crucit”, de-a dreptul, atunci când, cu timp în urmă, primul-ministru Victor Ponta anunța că, pentru binele țării, este imperios necesară o coabitare cu președintele țării, Traian Băsescu, cel care părea că nu poate face casă bună cu niciunul dintre înțelesurile termenului coabitare.

S-a vorbit atunci despre trădarea lui Victor Ponta și a USL-ului, despre înțelegeri absconse între premier și președinte și despre câte altele, fără să se țină cont de faptul că țara avea, înainte de orice, nevoie de liniște. Coabitarea a funcționat însă, cu urcușuri și coborâșuri, și chiar dacă între Băsescu și Ponta au mai apărut neînțelegeri, acestea s-au estompat rapid, “codul de conduită general”, asumat de către cei doi, dovedindu-se un real “mecanism de soluționare a disputelor”.
De curând, însă, Institutul Naţional de Statistică (INS) a făcut publice rezultatele definitive ale recensământului populaţiei şi locuinţelor din 2011, rezultate care au scos în evidență situații extrem de îngrijorătoare. Cel mai grav este că suntem, ca nație, din ce în ce, mai puțini, populația României fiind în scădere cu aproximativ 1,5 milioane de persoane. Această scădere a adus în prim plan și faptul că, referendumul de anul trecut, de demitere a președintelui Băsescu, ar fi fost valid, întrucât pragul de 50% era atins. Primul care a adus vorba despre așa ceva, a fost Victor Ponta, care, brusc, a uitat de coabitare și a afirmat: ”Am văzut și eu datele finale ale recensământului, mai bine mai târziu decât niciodată, doar că, din păcate, am fost peste 50% în 29 iulie, care am dat lovitura de stat cum ar spune unii rămași în urmă. Am fost peste 50%, nu ne mai folosește prea mult acum”. Informat de zicerile premierului, Traian Băsescu a sărit și el: ”Nu știu dacă premierul a făcut o astfel de afirmație, dar dacă a făcut-o arată că a rămas același om lipsit de responsabilitate în ce spune. Recensământul face o situație a populației care locuiește în România, nu a acelor milioane de majori care sunt în afara frontierelor”.
De aici, nu a mai fost mult până la a se zdruncina, din ce în ce mai puternic, așa-zisa coabitare dintre cei doi. Traian Băsescu, care, probabil, s-a abținut cu greu până acum, a început să arunce cu tot felul de vorbe caustice, cum ne-a învățat dintotdeauna. Ba că Ponta știa de accidentul din Muntenegru și că n-a făcut nimic, ba că Ponta mai are mult până la a fi considerat un bun prim-ministru, ba că Ponta a plecat în turneul din Asia fără mandat, turneu care, spunea tot Băsescu, a fost unul catastrofal. Uite așa, Băsescu ne-a arătat, încă o dată dacă mai era nevoie, că nu s-a schimbat defel, că nu dă niciun ban pe actul semnat cu Ponta și că face ceva pe coabitarea dintre aceștia. Că a știut să lase “botul” jos, să se ascundă în iarbă asemenea unui câine de vânătoare, ce așteaptă, viclean, să își înhațe vânatul. Că știe să atace, atunci când interesul domniei sale i-o cere. Și acum, se pare că trebuia să îl urecheze, așa cum a mai făcut-o și cu altă ocazie, pe Ponta. Care, dacă nu este atent, riscă să fie înșfăcat de către cel cu care, crede că coabitează.
Pesemne că, Traian Băsescu are un singur țel, acela de a face ca alianța USL să sucombeze. Pentru aceasta, tace și le face atunci când trebuie, pentru aceasta și-a luat adio de la PDL, pentru aceasta umblă, cu așa zise, bune-intenții, pe la botezul unor mişcări civice, viitoare partide politice. Pentru aceasta, Băsescu apreciază coabitarea doar atunci când îi place și o reneagă atunci când știe domnia sa că trebuie.
Credem că, tocmai de aceea, Victor Ponta trebuie să aibă capacitatea necesară să știe să astupe gurile rele din USL, guri care, mai mult sau mai puțin vorace, nu au fost de acord cu coabitarea dintre Ponta și Băsescu, criticându-l dur pe premier pentru aceasta și anunțând chiar, o rupere în alianță. Contează mai puțin, acum, dacă referendumul fusese valid, pentru că este prea târziu să se mai poată face ceva, dar trebuie ca în jocul acesta, de-a v-ați ascunselea, cu coabitarea, cel care este prins și “scuipat”, să nu fie, din nou, românul de rând.
Alin DOBROMIRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here