Clopoţelul a sunat şi după gratii – 59 de deţinuţi de la Penitenciarul Târgu-Jiu au răspuns prezent la catalog

293

Şi persoanele private de libertate de la Penitenciarul Târgu-Jiu au trecut, ieri, prin emoţiile începerii şcolii, 13 dintre ei fiind boboci de clasa I. Cei mai mulţi însă, dintre deţinuţi, s-au înscris în clasa a V-a.

Penitenciarul Târgu-Jiu a organizat, luni, festivitatea de deschidere a anului şcolar 2013-2014, în cursul căruia se vor derula cursuri de instruire şcolară de nivel primar şi gimnazial pentru persoanele private de libertate. “Luni, 16 septembrie 2013 a avut loc deschiderea anului şcolar 2013-2014 pentru persoanele private de libertate din Penitenciarul Târgu-Jiu. La festivitate au participat Mihai Jianu şi Marius Becheru – cadre didactice ale Şcolii Generale „Gheorghe Tătărăscu” din Târgu Jiu, precum şi personalul sectorului educaţie şi asistenţă psihosocială din penitenciar. La cursurile şcolare organizate în penitenciar au solicitat înscrierea 13 persoane private de libertate pentru ciclul primar şi 46 pentru cursurile gimnaziale. De asemenea structura anului şcolar şi modalitatea de desfăşurare a cursurilor sunt similare celor din învăţământul de masă”, a precizat Lavinia Lupu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu.

Un an de studiu, pedeapsa scade
În urma absolvirii unui an şcolar, persoanele private de libertate beneficiază de 30 de zile considerate ca fiind executate din pedeapsa aplicată. “Conform Legii 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, fiecare persoană privată de libertate care promovează un an şcolar beneficiază de 30 de zile considerate ca executate din pedeapsă.
Având în vedere faptul că reintegrarea socială a persoanelor care au săvârşit infracţiuni constituie unul dintre scopurile majore ale pedepsei privative de libertate, iar instruirea şcolară a persoanelor deţinute rămâne una dintre cele mai viabile modalităţi de acţiune pentru creşterea şanselor de incluziune socială după liberarea din penitenciar, Administraţia Naţională a Penitenciarelor acordă o importanţă deosebită respectării şi garantării accesului la educaţie pentru persoanele aflate în custodia penitenciarelor”, a mai spus Lavinia Lupu.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here