CJCPCT Gorj a sărbătorit 45 de ani de existenţă

299

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj a sărbătorit joi împlinirea a 45 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, la sediul instituţiei au fost organizate mai multe manifestări la care au participat foşti şi actuali colaboratori şi angajaţi ai instituţiei, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale a aniversat ieri 45 de ani de existenţă. De la înfiinţare şi până în prezent, instituţia a fost promotorul unor iniţiative care astăzi fac parte din tezaurul culturii gorjene. Totodată, prin contribuţia specialiştilor angajaţi, au apărut culegeri de folclor literar, muzical şi coregrafic care au contribuit la conservarea memoriei culturale a Gorjului. „De-a lungul timpului, Centrul Judeţean pentru Conservare, indiferent de denumirea pe care a purtat-o, a reuşit să demonstreze că este una dintre instituţiile culturale fundamentale ale judeţului Gorj. Este un moment de bilanţ, un moment în care nu pot face altceva decât să aduc mulţumiri tuturor celor care timp de 45 de ani au reuşit să facă din această instituţie o instituţie culturală fundamentală a Gorjului, indiferent de funcţiile sau de atribuţiile profesionale pe care le-au avut”, a declarat managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi.

Lansări de cărţi şi reviste
Pentru a sărbători împlinirea a 45 de ani de la înfiinţare, la sediul instituţiei au fost organizate joi mai multe manifestări, între care şi lansarea mai multor cărţi şi reviste apărute în decursului anului 2013 la Editura CJCPCT Gorj. Este vorba despre monografiile localităţilor Tismana şi Aninoasa, de N. Tomoniu şi Virgil Cercelaru, ultimul număr al revistei Portal Măiastra şi albumul „Drumeţ prin Gorjul de odinioară” (realizator Teodor Dădălău). De asemenea, tot ieri a avut loc şi vernisajul expoziţiei de artă plastică „Retrospectiva GORJFEST” (realizator Teodor Dădălău) şi cel al expoziţiei de artă populară „Icoane de vatră” (realizator Pompiliu Ciolacu). La eveniment a participat şi viceprimarul Iulia Vână, care a vorbit despre importanţa activităţii pe care o desfăşoară o astfel de instituţei. „Aceste lucruri sunt valori inestimabile care nu pot decât să ne bucure, să ne facă să fim mai buni, să ne simţim mai buni, să putem să zâmbim mai mult şi să vedem şi partea frumoasă din viaţa asta zgomotoasă şi agitată pe care o avem. Este foarte important că există aceste instituţii care păstrează tradiţiile şi obiceiurile. Administraţia publică locală a venit întotdeauna în sprijinul dumnealor, cu tot ceea ce ni s-a solicitat şi cu tot ce am putut să fim de ajutor”, a spus Iulia Vână. La rândul său, Mădălina Ciolocoi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a ţinut să-i asigure pe reprezentanţii CJCPCT Gorj de sprijinul său: „Această instituţie a contribuit la păstrarea tradiţiilor populare, atât din judeţul Gorj cât şi din întreaga ţară. Prin schimburile de experienţă realizate dar şi prin activitatea amplă în foarte multe domenii ale culturii şi tradiţiei populare, instituţia a reuşit să ducă mai departe prestigiul tradiţiei populare şi să păstreze fiinţa naţională a gorjenilor şi a românilor. Nu pot decât să le urez <<La mulţi ani!>>, să le dea Dumnezeu viaţă lungă, şi să le spun că întotdeauna Consiliul Judeţean le va fi aproape, că vom încerca să participăm la toate acţiunile dumnealor, să înţelegem programul de activitate şi totodată să-i sprijinim când este nevoie”. Evenimentul s-a încheiat cu o festivitate în cadrul căreia au fost premiaţi foşti directori, angajaţi şi colaboratori ai CJCPCT Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here