Ciupercile, alimente foarte sănătoase

500

ciuperciÎn urma ploilor abundente în plantaţii, câmpuri, cresc o gamă variată de ciuperci. Amatorii colectează şi pregătesc din ele diferite preparate delicioase, inconştienţi de faptul că-şi pun în pericol atât sănătatea personală, cât şi a celor apropiaţi.

Deoarece s-a întâmplat ca şi specialiştii în culesul ciupercilor să de-a greş şi să adune în coş şi altfel de ciuperci decât cele comestibile. Dar să ne referim la cele comestibile. Cercetările din ultima perioadă arată că ciupercile ar putea concura cu cele mai apreciate alimente, alături de broccoli şi afine. Cele mai importante avantaje sunt reducerea riscului de boli de inimă şi cancer.

Conţin fibre, vitamine şi minerale

Ciupercile sunt alimente foarte sănătoase. Asta, deoarece nu au în compoziţia lor grăsime, zahăr, sare şi sunt o bogată sursă de fibre şi vitamine B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) şi acid folic. Ciupercile mai conţin şi minerale, precum potasiu, cupru, fier şi fosfor. Dar cel mai important este seleniul, pe care nu-l întâlnim în multe fructe şi legume. Conţin aproape 90% apă, ceea ce face să te simţi sătul după o masă în care ai consumat ciuperci, dar fără să creşti conţinutul caloric.

Ciuperci vs. carne

Specialiştii recomandă consumul de ciuperci de câteva ori pe săptămână. Ele pot substitui carnea, deoarece conţin multe proteine. Îţi vor potoli foamea şi nu-ţi vor îngreuna digestia.

Bogate în antioxidanţi

Ciupercile Champignon, de care toată lumea a auzit, ar putea îmbunătăţi semnificativ sănătatea organismului.

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania spun că doar câteva ciupercuţe au de 10 ori mai multă cantitate de L-Ergothioneine, un antioxidant puternic, faţă de germenii de grâu şi de circa cinci ori mai mult decât ficatul de pui. Pe de altă parte, Universitatea Hanyang din Coreea de Sud a descoperit că ciupercile por reduce riscul de cancer la sân.

Sunt foarte multe variante de ciuperci, foarte multe crescând în sălbăticie, însă cercetările s-au concentrat pe soiurile exotice.

Uşor de găsit şi de gătit

Ciupercile se găsesc în aproape toate supermaketurile şi în pieţe şi putem profita de acest lucru ca să le includem în meniul nostru zilnic, alături de fructe şi legume care completează paleta de sănătate zilnică cu beneficii nutritive de care are nevoie organismul nostru.

Şi pentru că se consideră că ciupercile tocmai au fost clasate ca super-alimente, poate ar trebui să le acordăm mai multă atenţie.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here