Cîţu blochează majorările salariale în companiile de stat

2889

Anvelopa salarială în cazul companiilor de stat va fi menținută și anul viitor la nivelul anului 2020, a declarat joi premierul Cîțu, adăugând că noua lege a salarizării va duce la ”blocarea creșterii salarizării”.
Premierul a răspuns astfel, în cadrul unei dezbateri CONFIDEX, la observația că, pe piață, companiile de stat fac o concurență neloială celor private pe partea de salarii, care sunt susținute de multe ori de la buget.
Acesta a amintit că sunt și alte reforme pe care le-a anunțat și că a condiționat acordarea fondurilor de la buget de efectuarea restructurării în cazul companiilor de stat cu peirderi.  ”Dar de aici începem, în ceea ce privește salarizarea, cu blocarea creșterii salarizării, cu o nouă lege a salarizării”, a precizat șeful Executivului.

Cîțu a mai arătat că trebuie schimbată și cultura falimentului în România și în acest context a arătat că guvernanții trebuie să aibă curajul de a renunța la companiile de stat care nu au justificare economică. ”Falimentul de foarte multe ori este o curățare a sistemului, resurse care sunt blocate de ani de zile în companii. Sunt câteva, vreo 750 de companii de stat care sunt în tot felul de forme de insolvență, cu arierate care trenează ș.a.m.d. Acestea sunt resurse blocate în economie pe care nu le putem folosi eficient, trebuie să le scoatem și să să avem curajul să spunem: unele merg mai departe, altele nu merg mai departe. Pentru că altfel, peste câțiva ani de zile, ne vom trezi cu ele acolo și plătim de la buget acea linie bugetară de subvenții, este acolo și o dăm mai în continuare. Așa nu mai merge”, a spus Cîțu.

Referindu-se le susținerea companiilor de stat și la competiția economică, Cîțu a mai spus: ”Campionii nu îi alege statul, campionii sunt aleși în economia privată, de sectorul privat, acolo se aleg campionii”.

Premierul a subliniat că managerii companiilor de stat trebuie să spună dacă pot face reformele cerute, iar dacă nu, ”vin alții și vor face”.

Cîțu a mai arătat că sunt multe alte companii care trebuie restructurate, precum Complexul Energetic Oltenia, CFR Marfă sau CFR Călători.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/perspective/citu-despre-companiile-de-stat-anvelopa-salariala-ramane-si-anul-viitor-ca-in-2020-noua-lege-a-salarizarii-va-bloca-cresterea-salarizarii-20059106

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here