Citricele pot afecta sănătatea dinţilor

645
a bea sucConsumate în cantităţi mari, citricele sau sucurile rezultate din acestea pot ataca smalţul dinţilor astfel provocând anumite afecţiuni ale acestora.
Portocalele, lămâile sau mandarinele sunt doar câteva dintre fructele des recomandate de nutriţionişti, în principal pentru conţinutul bogat de vitamina C. Fie că sunt consumate în stare naturală sau sunt transformate în sucuri, citricele sunt printre principalii duşmani ai smalţului dinţilor.

Acidul din sucurile naturale poate provoca o eroziune mai puternică a dinţilor decât se credea până acum, acestea fiind uneori la fel de periculoase precum substanţele ce se regăsesc în tratamentele pentru albirea dinţilor.
Atunci când smalţul dinţilor este atacat, se instalează sensibilitatea dentară, după care apar cariile. În această perioadă, specialiştii în nutriţie recomandă consumul de lichide, iar vitamina C este şi ea o sursă de energie vitală organismului.
Astfel, aceia dintre noi care dorim să consumăm produse naturale apelăm adesea la sucul de portocale, de exemplu. Specialiştii spun că pentru diminuarea efectului negativ pe care acesta îl are asupra dinţilor, sucul de portocale poate fi consumat cu paiul. Acest lucru diminuează perioada în care dinţii sunt în contact cu acidul conţinut de sucul de portocale. O altă recomandare este spălatul pe dinţi după consumarea acestor fructe şi sucuri iar atunci când nu este posibil, folosirea gumei de mestecat fără zahăr.
Un alt aspect de care trebuie să ţinem cont este acela că sucurile pot diminua sau anula efectul anumitor medicamente. De exemplu, sucul de portocale, mere sau grepfruit poate anula efectul antibioticelor.
Când ştim că avem o problemă cu dinţii?
Transparenţa este primul semn care ar trebui să ne pună pe gânduri. Atunci când acidul din citrice atacă smalţul dinţilor, aceştia devin trasparenţi pe margini.
Decolorarea este al doilea semn care ne spune că dinţii noştri au o problemă. Culoarea galbenă aparţine dentinei, care se află sub smalţ. Când smalţul se erodează, dentina devine vizibilă.
Fisuri şi zimţuri sau sensibilitate dentară
Sensibilitatea la rece sau la cald sau apariţia marginilor zimţate trebuie să ne ducă cu gândul la o vizită urgentă la medicul stomatolog.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here