Citeşte bolile în ochi

645
img-1050Uneori, semnele unei afecţiuni apar întâi in zona ochilor. Dintre afecţiunile care se manifestă la nivelul ochilor fac parte: anevrisme, cancer, sau boli ereditare rare. Acesta este unul dintre motivele pentru care specialiştii recomandă examinările periodice.

„Cu toţii avem nevoie de un control oftalmologic detaliat până la vârsta de 40 de ani,” declara Ruth D. Williams, medic oftalmolog şi reprezentant al Academiei Americane de Oftalmologie. „Persoanele care au în familie cazuri de afecţiuni oculare au nevoie de controale frecvente. Nu este recomandat să aştepţi apariţia anumitor simptome pentru a consulta un oftalmolog, pentru că multe dintre afecţiunile oculare sunt lipsite de simptome.”
Iată câteva dintre semnele care te avertizează asupra unor posibile probleme de sănătate.
Ochi însângeraţi. Stratul extern de protecţie al globului ocular, conjunctiva, are drept sursă de hrană numeroase vase de sânge. Dacă acestea se sparg, sângele invadează porţiunea albă a ochiului (sclera). Hemoragia subconjunctivală poate fi provocată de o lovitură puternică în zona ochiului, însă în cele mai multe cazuri, cauza este necunoscută. În anumite cazuri, această hemoragie poate fi semnul unei hipertensiuni severe sau a unei afecţiuni trombotice, care poate afecta procesul de coagulare.
Ochi bulbucaţi. Deşi pot fi doar o trăsătură de familie, ochii proeminenţi pot fi şi un semn de afecţiuni ale tiroidei. Nivelurile anormale de hormoni tiroidieni poate duce la inflamarea ţesuturilor din jurul ochilor.
Pleoape căzute. Afecţiunea numită şi ptoza palpebrala poate fi pur şi simplu un semn de îmbătrânire. Însă, rareori, aceasta poate avertiza asupra existenţei unei tumori cerebrale sau a unei afecţiuni neuromusculare (miastenia gravis). Miastenia gravis este o disfuncţie caracterizată în special prin slăbiciune şi oboseală musculară.
Anomalii ale pupilelor. În cazul persoanelor sănătoase, pupilele sunt de obicei simetrice. În mod normal, au aceeaşi mărime şi reacţie la expunerea la lumină. În cazul în care o pupilă este mai mare decât cealaltă sau în cazul în care una se micşorează mai repede sau mai încet decât cealaltă în timpul expunerii la lumină, cauza poate fi o problemă medicală. Dintre posibilele cauze fac parte accidentele vasculare cerebrale, tumori cerebrale sau la nivelul nervului optic, anevrism cerebral, sifilis sau scleroza multiplă. Există însă şi anumite medicamente (chiar si drogurile ilegale) care pot provoca astfel de reacţii.
Inele la nivelul corneei. Boala Wilson, afecţiune ereditară, provoacă acumulări de cupru în diferite ţesuturi, precum creier şi ficat. Depozitele de cupru pot apărea ca la nivelul corneei sub formă de inele (inelul Kayser-Fleischer: un inel brun sau verzui la marginea limbului corneean). Aceste inele sunt inofensive, însă fără tratament boala Wilson poate duce la deces.
Pleoape umflate. Sunt rare cazurile în care îngroşarea sau deformarea pleoapelor reprezintă un semn de neurofibromatoză, afecţiune ereditară rară
Ochi galbeni. Culoarea este dată de acumularea de bilirubină (pigment derivat din hemoglobină). Dintre posibilele cauze fac parte bolile ficatului, inclusiv hepatita şi ciroza.
Dacă observi unul dintre aceste simptome, mergi la un specialist pentru un consult.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here