Ciocolata, cel mai sănătos desert

605
ciocolata 2Ciocolata are efect anti-oboseală şi anti-deprimare. Nu ezita să mănânci un pătrăţel de ciocolată neagră zilnic, ea este bună pentru moral şi pentru corp în general.
Ciocolata anti-stres
Pentru a lupta contra stresului şi anxietăţii, nimic nu e mai bun ca magneziul. Multe studii confirmă că acest mineral este un element major în prevenţia consecinţelor negative ale stresului, şi că este capabil să reducă puternic nivelul de cortizol plasmatic din sânge. Deficitul în magneziu atrage scăderea energiei organismului. Acest deficit poate fi resimţit sub diverse forme: senzaţie de epuizare, oboseală cronică, oboseală rapidă la efort.

Diverse studii au confirmat că o alimentaţie bogată în magneziu reduce riscurile apariţiei infarctului de miocard sau AVC-ului, permite scăderea tensiunii arteriale şi reduce probabilitatea de a suferi de un diabet tip 2.
În plus, alimentaţia bogată în magneziu poate avea un efect pozitiv asupra prevenţiei şi evoluţiei osteoporozei la femeia la menopauză.
Ciocolata e bună pentru colesterol
Sângele transportă colesterolul în vasele sangvine, cu ajutorul proteinelor. Unele dintre ele duc colesterolul până la ficat, unde este utilizat pentru digestie: acesta este colesterolul bun. Alte proteine au tendinţa de a evita colesterolul, lăsându-l să se acumuleze pe artere şi să le astupe. Ciocolata şi cacaua pot proteja organismul contra colesterolului nociv.
Graţie flavonoidelor ce prezintă efecte antioxidante, ciocolata şi cacaua favorizează producerea colesterolului rău şi favorizează producerea celui bun. Vitamina B3 conţinută în ciocolată permite reducerea blocării arterelor.
Ciocolata este un excelent antioxidant
Oxigenul pe care îl respirăm permite funcţionarea organelor noastre, însă antrenează simultan şi producerea unui număr mare de radicali liberi care atacă structurile organismului. Cacaua conţine un număr mare de substanţe antioxidante care împiedică sau neutralizează radicalii liberi responsabili de oxidare.
Cacaua are o capacitate antioxidantă de 4-5 ori mai mare decât aceea a ceaiului negru, şi de 2-3 ori mai mare decât aceea a ceaiului verde sau a vinului.
Ciocolata are efect benefic în timpul sarcinii
Ciocolata le protejează pe femei în timpul sarcinii, potrivit unui studiu recent. Consumul zilnic al unei ciocolate negre de calitate reduce cu 69% riscul de preeclampsie, complicaţie legată de hipertensiunea arterială.
Ciocolata scade tensiunea arterială
Consumul a 6 g de ciocolată neagră pe zi, adică aproximativ 2 pătrăţele, duce la scăderea tensiunii arteriale, potrivit unui studiu nemţesc recent.
Potrivit acestui studiu, efectele ciocolatei s-ar datora prezenţei polifenolilor antioxidanţi prezenţi în ciocolata neagră.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here