Cinci combinate siderurgice, pierderi de 74 milioane de euro

492
siderurgicPrincipalii jucători de pe piaţa siderurgică şi metalurgică românească au consemnat în primul semestru pierderi semnificative, cinci dintre combinate înregistrând pierderi care au însumat 309,8 mil. lei (74 milioane de euro). Practic, s-a trecut de la o extremă la alta, după ce, în 2008, cei mai mulţi dintre producători au făcut profituri record ca urmare a creşterii spectaculoase a preţului oţelului.

Combinatele deţinute de indienii de la ArcelorMittal, liderul pieţei siderurgice din România, la Roman şi Iaşi au raportat în primele şase luni o pierdere cumulată de 143,4 milioane de lei (39,1 milioane de euro), de peste şase ori mai ridicată decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ruşii de la Mechel, cel mai mare jucător autohton de pe piaţa oţelului-beton, au înregistrat la principalele două combinate ale lor din ţară, de la Târgovişte şi Câmpia Turzii, pierderi cumulate de 154,3 mil. lei (42 mil. euro) în primul semestru.

Combinatul deţinut de ruşii de la TMK la Slatina a trecut de asemenea pe pierdere în primul semestru, cu un rezultat negativ de 12,2 mil. lei (3,3 mil. euro), faţă de un câştig net de aproape 10 mil. lei (2,7 mil. euro).
Pierderile combinatelor sunt legate de industria auto şi de cea de construcţii care a înregistrat o scădere similară, acestea exportând o mare parte din producţie. Nu este o surpriză că au pierderi mari. Industria siderurgică şi metalurgică este mai greu de ajustat, spun specialiştii.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here