Cinci brutării din Gorj, amendate de inspectorii sanitar-veterinari! Sancțiuni de aproape 50.000 de lei, într-o săptămână!

5150

Mai multe unități de panificație din județul nostru, dar și proprietarii unor exploatații non-profesionale s-au ales cu sancțiuni aplicate de echipele Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj!

În cursul săptămânii trecute, echipele DSVSA Gorj au efectuat controale și verificări tematice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în localități din Aninoasa, Baia de Fier, Bengești-Ciocadia, Bâlteni, Bărbătești, Brănești, Bumbești-Jiu, Cătunele, Crușeț, Dăneşti, Drăguțești, Fărcășești, Glogova, Ionești, Motru, Muşeteşti, Novaci, Padeș, Rovinari, Schela, Săulești, Stănești, Tismana, Târgu-Cărbunești, Târgu-Jiu, Turcinești, Țânțăreni și Vladimir, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor.
Controalele efectuate au constat în: verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerințele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 119 controale, cu următoarele tematici: prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și a răspândirii pestei porcine africane; prevenirea și limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, sub aspectul verificării modului de respectare a normelor de igienă și siguranță alimentară; verificarea în vederea autorizării/înregistrării sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor a 4 obiective; controale de identificare şi instruire a operatorilor din domeniul producției primare (Bumbeşti-Jiu, Dăneşti, Novaci); soluționarea unei sesizări din partea consumatorilor (Aninoasa); prelevarea unui număr de 25 probe din produse alimentare și a unor parametri fizico-chimici; verificarea acțiunilor sanitare-veterinare și a activității de identificare și înregistrare a animalelor, efectuate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți ai C.S.V.A. Bărbătești, C.S.V.A. Padeș, C.S.V.A. Săulești, C.S.V.A. Târgu-Cărbunești, C.S.V.A. Tismana și C.S.V.A. Vladimir.

10 amenzi și un avertisment
Potrivit directorul executiv al DSVSA Gorj, Robert Spînu, în timpul controalelor efectuate în această perioadă, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, dintre care un avertisment scris și 10 amenzi în cuantum de 49.300 lei, unor obiective situate în Aninoasa, Bâlteni, Cătunele, Dănești, Fărcășești, Novaci și Târgu-Cărbunești: ,,Sancțiunile aplicate pot fi structurate astfel: un avertisment scris unui proprietar de exploatație non-profesională, care nu a anunțat medicul veterinar de liberă practică împuternicit atunci când a sacrificat porcinele în gospodărie și nu a predat crotaliile auriculare, pentru a se putea actualiza B.N.D.; o amendă de 2.400 lei la un C.S.V.A., întrucât, la verificarea evidențelor privind stocurile de produse biologice, au fost constatate neconcordanțe între stocurile primite și cele utilizate, fiind încălcată legislația sanitară-veterinară referitoare la înregistrarea și păstrarea produselor medicinale veterinare; o amendă de 1.500 lei la un C.S.V.A., pentru existenţa unor neconcordanţe între datele înregistrate în B.N.D. şi înscrisurile din documentele prevăzute de legislaţie, cât și pentru emiterea formularelor de mişcare a animalelor în şi din exploataţia virtuală în afara perioadei de efectuare a inspecţiilor în exploataţii; o sancțiune de 1.500 lei unui proprietar de exploatație non-profesională, care nu a notificat medicului veterinar de liberă practică împuternicit vânzările și sacrificările porcinelor deținute; în plus, deține în gospodărie porcine neidentificate și neînregistrate în B.N.D.; o altă amendă de 1.200 lei proprietarului unei exploatații non-profesionale, întrucât nu a anunțat medicul veterinar de liberă practică împuternicit despre mișcarea animalelor; o sancțiune de 10.000 lei la o brutărie, pentru depozitarea necorespunzătoare a materiei prime (nu erau păstrate distanțe între sacii cu făină și pereți, pentru o ventilare adecvată) și a produsului finit (pâinea era dispusă în navete așezate direct pe paviment); tot o amendă de 10.000 lei la o brutărie, pentru deficiențe de întreținere și igienizare (plafoanele prezentau infiltrații, exfolieri și urme de fum, glafurile ferestrelor prezentau depuneri de praf și urme de condens, suporturile meselor de lucru din spațiul de producție erau neigienizate și foarte uzate); 10.000 lei la o unitate de fabricare a pâinii și produselor proaspete de patiserie, pentru următoarele neconformități: nu se efectua monitorizarea temperaturii produselor păstrate în aparatura frigorifică; produsele finite nu erau etichetate conform prevederilor legislației în vigoare în momentul comercializării; nu s-a putut face dovada efectuării de analize privind determinarea criteriilor microbiologice pentru produsul finit; 1.200 la o brutărie, întrucât angajata prezentă la data controlului deținea echipament de protecție incomplet (lipsa bonetei); 1.500 lei la o brutărie, pentru un mijloc de transport al pâinii care nu era igienizat corespunzător; 10.000 la un bar, pentru desfășurarea de activități de baruri și servire a băuturilor fără a deține document de înregistrare sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor”.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here