Cilibiu vrea „Festivalul de la Rio”, made in Gorj

1030

Consilierul judeţean PDL, Constantin Cilibiu, a propus, joi, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, organizarea, în cadrul manifestărilor ”Zilele Gorjului”, a evenimentului de încheiere „Parada Obiceiurilor şi Portului Popular Gorjenesc”. Cilibiu îşi doreşte ca parada să arate ca şi cunoscutul „Festival de la Rio”, cu caravane, care alegorice, dansatori şi echipe de prezentare a datinilor şi obiceiurilor, specifice fiecărei sărbători din an.

Într-o scrisoare deschisă adresată colegilor săi din CJ Gorj, consilierul menţionează că parada ar trebui organizată gen Festivalul de la Rio, din care să nu lipsească: care alegorice, caravane, dansatori şi echipe de prezentare a datinilor şi obiceiurilor, iar paralel să fie organizat un târg de costume populare, covoare ţesute manual, cămăşi cusute şi recuzită de datini şi obiceiuri.
Prin organizarea acestui eveniment, Constantin Cilibiu este de părere că judeţul Gorj ar putea fi promovat la adevărata sa valoare.
„Acest tip de prezentare trebuie să surprindă toate lunile din an, însemnând obiceiuri de Anul Nou, obiceiuri de Bobotează, de Dragobete, de Paşti şi altele, acestea punând în valoare anumite lucruri pe care noi nu le cunoaştem din Gorj, mă refer la tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri. Cred că ar fi un eveniment unicat în ţară şi ar atrage atenţia nu numai locuitorilor din Gorj, ci şi din alte judeţe şi poate din afară. Ar fi un început de a atrage turişti”, a precizat consilierul judeţean Nicolae Cilibiu.

Călinoiu şi Cârciumaru ar defila în „trăsurică”
În cazul în care propunerea lui Cilibiu s-ar concretiza şeful judeţului şi al municipiului, respectiv Ion Călinoiu şi Florin Cârciumaru, ar defila în prima trăsură în cadrul paradei. Astfel, municipiul Târgu-Jiu, ar concura cu Festivalul de la Rio de Janeiro, după cum susţine chiar Cilibiu. Preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, a precizat că materialul va fi dat spre analiză specialiştilor în domeniu. „Comisia de Cultură a analizat acest lucru şi rog să înaintăm materialul Centrului Cultural pentru Promovarea Tradiţiilor şi Analiză”, a spus Călinoiu. Propunerea lui Cilibiu a stârnit zâmbete între consilieri, mai ales că în solicitarea sa consilierul explica, cu lux de amănunte cam cum s-ar desfăşura parada propusă de el.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here