Chirurgie bariatrică la Spitalului Rovinari

536

Conducerea Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” din Rovinari spune că în curând la această unitate se vor efectua operaţii pentru persoanele obeze. Chirurgii spitalului din Rovinari sunt pregătiţi pentru astfel de intervenţii, după cum confirmă managerul Robert Calotescu.

Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari continuă să îşi extindă gama serviciilor medicale oferite pacienţilor săi. După succesul dovedit în cadrul Compartimentul Ortopedie – Traumatologie, chirurgii acestui spital sunt pregătiţi pentru atacarea unui nou segment: obezitatea. În viitorul apropiat, la unitatea sanitară din Rovinari se va practica şi chirurgia bariatrică. „Intenţionăm atacarea unui segment extrem de căutat în zilele noastre: obezitatea. Chirurgia bariatrică, a obezităţii, este unul dintre obiectivele noastre pentru viitorul apropiat şi avem resursele necesare în acest sens”, a confirmat Robert Calotescu, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari. Potrivit aceleiaşi surse, chirurgia bariatrică este astăzi metoda de elecţie pentru tratamentul obezităţii morbide, pacienţii cu recomandare pentru proceduri din această categorie fiind cei cu indicele de masă corporală mai mare de 35 kg/m2 (IMC = greutatea împărţită la pătratul înălţimii).

Importanţa chirugiei bariatrice
Operaţia bariatrică înseamnă secţionarea stomacului de-a lungul său, pe cale laparoscopică, cu îndepărtarea marii curburi gastrice. Eficienţa gastrectomiei longitudinale în tratamentul obezităţii morbide provine din faptul că determină mai multe mecanisme de limitare a aportului alimentar: reducerea capacităţii rezervorului gastric (în circuitul digestiv se lasă doar un tub gastric de dimensiuni foarte reduse – circa 100 ml), diminuarea senzaţiei de foame, instalarea precoce a saţietăţii.
Pe lângă atingerea scopului propriu-zis de scădere în greutate, beneficiul major al intervenţiilor bariatrice constă în efectul impresionant asupra patologiei asociate obezităţii. Astfel, după pierderea unui număr important de kilograme, pacienţii cu diabet de tip II reduc semnificativ dozele de medicamente necesare sau chiar nu mai au nevoie de ele – de aceea, gastrectomia longitudinală este recunoscută în prezent ca metodă de tratament al diabetului de tip II în toată lumea. În lista co-morbidităţilor care sunt influenţate pozitiv şi semnificativ de chirurgia bariatrică mai trebuie menţionate boli cardiace, în special hipertensiunea arterială, boli ale aparatului respirator cum ar fi apneea de somn, probleme ca infertilitatea şi sterilitatea, durerile de spate sau de genunchi, precum şi tulburările menstruale sau incontinenţa urinară la femei. Aceste rezultate nu se datorează în exclusivitate actului chirurgical. Un rol crucial îl are pacientul însuşi, felul în care se comportă postoperator, disponibilitatea sa către exerciţiu fizic, felul în care reuşeşte să-şi modifice comportamentul alimentar.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here