Cetăţenii de mâine ai oraşului, în dialog cu primarul municipiului Târgu-Jiu

1015

Mai mulţi elevi care participă la activităţile Cercului de Educaţie Civică (Jurnalism şi Comunicare) din Palatul Copiilor Târgu-Jiu, au fost, miercuri, oaspeţii prof. univ. dr. Marcel-Laurenţiu Romanescu, primarul Municipiului Târgu-Jiu, în cadrul unei întâlniri de lucru care a avut loc, chiar în biroul domnului primar. În cadrul dialogului deschis şi constructiv cu primarul oraşului, elevii au aflat multe lucruri interesante despre realităţile prezentului şi obiectivele de perspectivă privind viaţa urbei în care ei trăiesc şi învaţă. Cu acest prilej, primarul le-a vorbit gimnaziştilor din clasele a VI-a şi a VII-a, veniţi de la Şcoala Gimnazială „Pompiliu Marcea” din Târgu-Jiu, despre locul şi rolul Primăriei Târgu-Jiu şi al Consiliului Local Târgu-Jiu în administrarea oraşului, despre modalităţile de aprobare şi implementare a proiectelor de dezvoltare economică, socială şi culturală în scopul creşterii calităţii vieţii cetăţenilor şi al accesului acestora la o societate prosperă şi civilizată.

În a doua parte a întâlnirii, elevii au adresat întrebări primarului privitoare la problemele care îi frământă. Acestea s-au referit la necesităţi precum: valorizarea tezaurului inestimabil pe care sculptorul Constantin Brâncuşi l-a dăruit oraşului -Ansamblul Monumental de la Târgu-Jiu reprezentat prin operele de referinţă ale artistului, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana Recunoştinţei fără Sfârşit; sporirea gradului de confort citadin prin fluidizarea traficului rutier, creşterea numărului de părculeţe şi locuri de joacă pentru copii, înfiinţarea de spaţii verzi noi prin plantarea de arbori şi arbuşti în cartiere, reabilitarea blocurilor de locuinţe, a reţelei de canalizare şi salubrizarea subsolurilor, amenajarea de alei pentru biciclişti, dezafectarea terenurilor de automobile abandonate, clădiri dărăpănate şi vegetaţie sălbatică, susţinerea elevilor care vor să participe lunar la activităţi de înfrumuseţare a oraşului. Totodată, prin întrebările lor, elevii au dovedit interes faţă de proiectele legate de viitorul oraşului, atât în plan economic, dar şi sub aspecte ce ţin de dimensiunea socială, culturală şi sportivă. Ei au vrut să ştie ce agenţi economici vor să vină la noi, ce firme mai apar, îşi doresc un oraş fără şomeri, un oraş curat şi sigur pentru viaţa lor, nu vor să mai vadă cerşetori pe stradă, nici câini comunitari şi nici persoane cu afecţiuni mentale. Îşi doresc mai multă susţinere pentru o şcoală bine organizată, atractivă, care să răspundă propriilor interese privind formarea şi dezvoltarea personală, înlocuirea Programului “Laptele şi cornul”, care este depăşit de realitate, cu variante de masă caldă.

Vaporaș în Târgu-Jiu
Surprinzător, ei au întrebat şi de eventuala opţiune de a lega municipiul nostru cu lumea largă prin construirea unui aeroport, au vorbit despre posibile plimbări cu barca şi vaporaşul pe lacul din vecinătatea Parcului Central. Şi-au exprimat în final dorinţa de a admira o altă arhitectură vegetală a municipiului, de a vedea în proximitatea geografică a urbei noastre păduri înalte, protectoare pentru mediu şi viaţă, de a se bucura de o nouă înfăţişare şi un colorit viu, tonifiant, al cvartalelor de locuinţe, cu străzi eliberate de păienjenişul reţelelor electrice şi bine înnoite sub aspectul trotuarelor şi al perdelelor asfaltice, de a fi fericiţi că trăiesc într-un oraş modern, bine administrat şi dezvoltat, într-un oraş în care operele lui Brâncuşi să strălucească mai mult decât orice altceva, făcându-l cunoscut întregii lumi. Răbdător şi mulţumit de vizita elevilor, primarul Marcel-Laurenţiu Romanescu a răspuns cu condescendenţă şi pragmatism la fiecare întrebare a elevilor, lansându-le invitaţia de a reveni la primărie pentru un nou dialog. Fără emoţii, dar angajaţi de spiritul civic, între elevii care l-au luat la întrebări pe primarul municipiului s-au aflat: Teodora Ana-Maria Cismaru, Amalia-Vasilica Cotan, Felicia-Elena Greere, Maria Mitroi, Eduard Pănoiu, Adriana-Florentina Petcu şi Larisa-Florentina Popescu. Colega lor, Adriana Văduva a vrut să fie pentru câteva clipe primar-junior şi a obţinut permisiunea de a se aşeza pe scaunul primarului de drept al municipiului. Inserată în Proiectul educaţional cu tema „Municipiul Târgu-Jiu – oraşul meu de mâine”, iniţiat şi implementat de prof. Ion Elena, această inedită întâlnire a elevilor de la Palatul Copiilor Târgu-Jiu cu Primarul Municipiului Târgu-Jiu, Marcel-Laurenţiu Romanescu, s-a dovedit o reuşită lecţie de educaţie civică desfăşurată chiar la instituţia responsabilă de gestionarea treburilor şi nevoilor unei comunităţi de aproape 100 000 de locuitori. De aici, elevii au plecat cu o altă învăţătură, cu idei noi şi amintiri care îi vor marca întreaga viaţă. Vor fi mai optimişti, mai interesaţi, mai puternici, mai implicaţi social!

Întâlnire cu Cioroianu
În finalul acţiunii, copiii au avut parte de o surpriză inedită. Primarul le-a facilitat o scurtă întâlnire cu ambasadorul României la UNESCO – istoricul şi scriitorul Adrian Cioroianu – care i-a felicitat pentru preocuparea de a-şi forma o solidă cultură civică. Elevii i-au oferit în schimb ambasadorului revista cercului lor – „Lumina din cuvânt”.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here