Centrul de Calcul Târgu-Jiu, garant pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal!

958

În cele opt zile rămase până la intrarea în vigoare a Regulamentului General privind Protecția Datelor, care obligă autorităţile publice şi companiile de stat ori private care prelucrează date cu caracter personal să numească un operator responsabil, Centrul de Calcul Târgu-Jiu le sare în ajutor. Directorul instituției, Bebe-Viorel Ionică, a explicat, miercuri, care este oferta firmei și ce garanție le oferă viitorilor clienți.

“Centrul de Calcul Târgu-Jiu realizează deja de mult timp servicii calificate de încredere pentru identitatea electronică a persoanei. Societatea este autorizată să prelucreze date cu caracter personal de către Autoritatea Națională în domeniu, pentru procesarea datelor, arhivarea datelor și așa mai departe. Avem aceste acreditări aplicabile în România și sunt recomandări care ne dau dreptul de a prezenta, și acum, oportunitatea pe care o au gorjenii și instituțiile din Gorj de a intra într-un cadru legal vizavi de operarea datelor cu caracter personal. Asta printr-o consultanță. Este vorba despre un serviciu pe care noi îl putem presta, contra cost, pentru cei care au nevoie să intre în legalitate cu privire la operaționalizarea și operarea datelor cu caracter personal”, a declarat directorul Centrului de Calcul, Bebe-Viorel Ionică.
Acum, societatea din Târgu-Jiu oferă un pachet pentru intrarea în legalitate, care poate fi achiziționat până pe 24 mai 2018, pentru ca ulterior beneficiarul să fie protejat, deoarece poate demonstra că a făcut demersurile necesare în perioada de tranziție.
“Centrul de Calcul oferă servicii, pe linia Regulamentului General privind Protecția Datelor, contra cost. Pentru instituții publice, agenții, primării avem o ofertă de 500 euro fără TVA. Totul se va putea achita într-un cont ce va fi afișat pe site-ul Centrului de Calcul, pe cel al Gorjeanul, pe cel al Cert Digital”, a completat directorul societății din municipiu.

Amenzi drastice!
Fostul secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, Bebe-Viorel Ionică, a explicat și care sunt rigorile Regulamentului General privind Protecția Datelor, intrat în vigoare cu doi ani în urmă, dar care a permis ca până pe 25 mai 2018 autorităţile publice şi companiile de stat ori private care prelucrează date cu caracter personal să intre în legalitate.
“Atât operatorii de date, instituții publice, cât și companii private ori de stat trebuie să își ia unele măsuri în sensul de a proteja aceste informații pe care le dețin. Operatorii au obligația acum de a urmări să nu fie colectate date care nu sunt necesare pentru obiectivul pentru care s-a făcut solicitarea respectivă. Există o specificare de genul, dreptul de a fi uitat, adică dacă se rezolvă problema cetățeanului respectiv, datele cu privire la persoana sa trebuie șterse, să nu rămână într-o arhivă care poate fi folosită în alte scopuri. Regulamentul este destul de stufos, cele prevăzute însă acolo trebuie implementate de către orice operator, inclusiv societăți comerciale, cabinete medicale, asociații profesionale, spitale. Datele în cauză sunt considerate drept unele foarte sensibile, cu privire la starea sa de sănătate, religie, rasă… Mai mult, operatorul trebuie să ia consimțământul de la persoana de la care se colectează informații, căreia i se explică foarte clar pentru ce se colectează datele sale. Regula se aplică inclusiv companiilor din Uniunea Europeană, care au sediile centrale în afara UE”, a mai spus Ionică.
Amenzile anunţate pentru firmele care nu aderă la această nouă legislaţie pot ajunge până la 20 milioane euro sau 4% din cifra de afaceri. Termenul limită pentru introducerea noului regulament expiră în opt zile, iar aceasta va fi cea mai strictă reglementare în materie de protecție a datelor personale introdusă vreodată de Uniunea Europeană, unul din obiectivele ei fiind de a întări și de a da o formă unitară modalităților de colectare a datelor online în cadrul Uniunii.
Centrul de Calcul Târgu-Jiu deține instrumentele specifice pentru ca partenerii săi să fie în legalitate și în siguranță odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului General privind Protecția Datelor.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here