Centenarul Maria Lătăreţu, eveniment unic la Târgu-Jiu

371

IMG_7761Festivitatea de deschidere a manifestărilor culturale „Centenar Maria Lătăreţu” s-a desfăşurat în Salonul de Protocol al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Gorj şi a reunit nume importante ale culturii gorjene, dar şi tinere talente. Invitata de onoare a evenimentului a fost Ioana Lătăreţu, nora artistei Maria Lătăreţu.

Asociaţia Culturală „De la români pentru români”, a organizat Centenarul Maria Lătăreţu, prin eforturile reprezentantului său, Dorin Brozbă. În Salonul de Protocol al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Gorj, într-un cadru unde tronau laolaltă afişe ale concertelor Mariei Lătăreţu, dar şi costumul în care era îmbrăcată artista la ultimul său spectacol, s-au strâns persoane marcante, pentru a declara deschise manifestările omagiale Maria Lătăreţu. „A venit rândul privighetorii neamului românesc, Maria Lătăreţu, să fie sărbătorită şi cum să fie sărbătorită, să prezentăm deschiderea festivităţilor Centenarului Maria Lătăreţu, pentru că pe data de 7 noiembrie 2011 privighetoarea noastră nepereche va împlini vârsta de 100 de ani. Noi nu aşteptăm să vină acel eveniment în toamnă şi ne-am propus o serie de manifestări, care încep astăzi, aici la Târgu-Jiu, vom continua în luna martie la Chişinău, la vară undeva în Timocul Sârbesc, unde avem o importantă comunitate românească, şi , probabil, şi în capitalele Olteniei: Craiova, Severin şi Slatina”, declara, joi, Dorin Brozbă.

Momente folclorice şi alocuţiuni, pentru Maria Lătăreţu

IMG_7742IMG_7659În amintirea regretatei artiste, la ceas de sărbătoare, patru tinere talente au interpretat într-un mare stil cântece care i-au aparţinut Mariei Lătăreţu. Cea mai mică dintre ele, Daria Trandafir, are doar şase anişori, dar cu vocea ei suavă a reuşit săi impresioneze pe toţi cei prezenţi: oameni de cultură, jurnalişti, poeţi şi nu numai. Cu vocile lor minunate, au interpretat cântece ale Mariei Lătăreţu şi câştigătoarele Festivalului Maria Lătăreţu, artistele Angelica Mirea şi Maria Beatrice Băndoiu.

Impresionante au fost şi alocuţiunile susţinute în amintirea Mariei Lătăreţu de către importanţi oameni ai culturii gorjene, care prin cuvinte simple, dar alese, au conturat imaginea celei care a fost privighetoarea cântecului românesc autentic.

Ioana Lătăreţu, prezentă la Centenarul soacrei sale

Ioana Lătăreţu, nora artistei Maria Lătăreţu, a venit tocmai de la Bucureşti pentru a fi prezentă la Centenarul soacrei sale. Ea nu a venit cu mâna goală, ci cu un tablou al Mariei, „un oaspete de la Bucureşti”, aşa cum l-a prezentat Ioana Lătăreţu, dar şi cu „Colecţia Colecţiilor”, o realizare a lui Marius Tucă şi echipa sa. „Este un eveniment unic, emoţionant şi pentru mine este un eveniment care niciodată nu îl voi mai putea trăi. Astăzi aniversăm centenar Maria Lătăreţu, o sută de ani de când acest pământ binecuvântat al Gorjului a adus pe lume o pasăre măiastră: pe Maria Borcan, din Bălceştii Gorjului, prin căsătorie Maria Lătăreţu. Maria este a dumneavoastră, este rodul acestui pământ. Să fiţi mândri de ea şi începând de astăzi să deschidem drumul manifestărilor omagiale închinate memoriei marii artiste, care a fost o celebră interpretă, culegătoare şi creatoare de folclor, membră a Uniunii Compozitorilor din România din anul 1965. Maria Lătăreţu a reuşit să urce folclorul românesc pe cele mai înalte trepte”, a declarat Ioana Lătăreţu.

Evenimentul de joi a însemnat deschiderea seriei de manifestări ce se vor desfăşura în acest an, care, din punct de vedere folcloric poate fi numit Anul Maria Lătăreţu.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here